Krem snickers - baza do ciasta, kanapek i domowych drożdżówek
Krem snickers niegdyś dostępny w każdym sklepie, dziś do przygotowania we własnym domu. Słodko-słony krem z orzechami to doskonała baza do przygotowania ciasta, domowe smarowidło do kanapek oraz nadzienie do pączków, drożdżówek i andrutów. Zobacz, jak zrobić domowy krem snickers.
Składniki
Krem snickers przepis
- 0.5 Szklanka Słodzone mleko skondensowane
- 4 łyżki Masło
- 0.5 Szklanka Mleko w proszku
- 0.25 Szklanka Cukier puder
- 0.5 Szklanka Orzechy mielone
- 0.5 Szklanka Nutella
- 0.5 Szklanka Masło orzechowe
- 4 łyżki Mleko 3,2%
Przygotowanie
- 1
Mleko skondensowane wlej do rondelka z grubym dnem. Włącz gaz i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, do czasu, aż stanie się gęste i zmieni kolor na jasnopomarańczowy. Konsystencja gotowego mleka powinna przypominać budyń o smaku toffi.
- 2
Zdejmij z ognia, odczekaj 5 minut i dodaj łyżkę masła oraz połowę porcji mleka w proszku. Wymieszaj, dodaj posiekane orzechy, połącz składniki.
- 3
Masło orzechowe zmiksuj z pozostałym masłem, mlekiem w proszku i cukrem pudrem.
- 4
Nutellę wymieszaj z letnim mlekiem.
- 5
Do słoika wkładaj porcjami masę ze skondensowanego mleka, nutellę i masę z masła orzechowego.
Zobacz także:
- Ciasto francuskie z jabłkami
- Bananowiec — przepis na ciasto irlandzkie z bananami
- Przepis na proste ciasto czekoladowe
Do czego użyć kremu snickers?
Krem snickers to podstawowy składnik do przygotowania ciasta o takiej samej nazwie jak krem. Domowy krem z powodzeniem może zastąpić kupne smarowidło do pieczywa. Można przełożyć nim andruty tworząc domowe wafelki lub torcik waflowy. Krem to doskonały dodatek do drożdżówek, naleśników i maślanych bułeczek. Kremem snickers można udekorować serniki, torty i inne domowe ciasta.
Przechowywanie kremu snickers
Domowy krem snickers powinien być przechowywany w lodówce i spożyty maksymalnie 14 dni od przygotowania. Najlepiej przechowywać krem w słoiku, ale można także przełożyć go do plastikowego pojemnika na żywność, ważne jest, aby pojemnik był szczelnie zamknięty. Pojemnik, do którego trafi przygotowany krem, musi być wcześniej zalany wrzątkiem i dokładnie wysuszony.
Krem snickers w zdrowej wersji
Dbasz o linie, liczysz kalorie, ale lubisz zjeść coś słodkiego? Przygotuj zdrowe smarowidło. Jak zrobić zdrową wersję kremu snickers? To proste. Przygotuj 200 g białej fasoli “Jaś”, 100 g suszonych daktyli, 60 g masła orzechowego, 70 ml mleka roślinnego, 2 łyżki kakao. Białą fasolę ugotuj na miękko, wystudź. Zimną fasolę, daktyle, mleko oraz masło orzechowe zmiksuj na gładką masę, dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Słoik oraz nakrętkę wyparz wrzątkiem i dokładnie wytrzyj. Krem przełóż do wyparzonych, zimnych i suchych słoików. Krem przechowuj w lodówce, zjedz maksymalnie 7 dni od przygotowania. Zdrową wersję kremu snickers możesz wykorzystać jako smarowidło do kanapek, gofrów, nadzienie do domowych wypieków lub naleśników.