Węgierskie leczo zadomowiło się już dawno w polskiej kuchni. Chyba nie ma domu, w którym nie byłoby ono przyrządzane choćby od czasu do czasu. A przynajmniej tak się nam wydaje... Otóż klasyczne leczo pochodzące z Węgier nie zawiera cukinii, pieczarek, patisonów, bakłażana czy kabaczka, które my bardzo chętnie dodajemy do potrawy, sądząc, że to typowe składniki lecza. Znany krytyk kulinarny, Robert Makłowicz, przekonuje jednak, że oryginalna węgierska potrawa jest znacznie bardziej uboga w składniki, ale wciąż o bogatym smaku. Co zatem dodawać do leczo, a co pomijać, by nasze danie było odzwierciedleniem oryginału?
Co dodawać do leczo?
Przygotowując leczo, z pewnością zawsze pamiętasz o papryce, pomidorach i cebuli. Czy oprócz tych składników, starasz się, by w potrawie znalazło się więcej innych warzyw? Jeśli tak, twoje danie nie jest już węgierskim klasykiem. Otóż prawdziwe leczo składa się właśnie wyłącznie z papryki (można zmieszać różne kolory, oczywiście z przewagą czerwonej), pomidorów i cebuli.
Ważna jest też konsystencja. Warzywa smaży się najczęściej na smalcu, ale trzeba uważać, by ich nie rozmiękczyć za bardzo - powinny być mięsiste i oblane gęstym sosem. Jeżeli twoje danie przypomina bardziej zupę, to znak, że musisz nieco zmodyfikować przepis, by było po węgiersku.
Zobacz także: Wyjątkowe leczo z dyni
Czego nie daje się do węgierskiego leczo?
Jak już wyżej wspomnieliśmy, oryginalne leczo pochodzące z Węgier nie zawiera cukinii, bakłażana czy kabaczka, które w polskiej wersji dania bardzo często lądują na patelni. Jeśli ty też lubisz urozmaicać potrawę tymi warzywami, tak naprawdę przygotowujesz coś, co bardziej przypomina francuskie ratatouille niż węgierskie leczo. W tym drugim daniu nie znajdziemy także pieczarek ani patisona.
Zobacz także: Leczo z cukinii, czyli szybkie danie jednogarnkowe
Jaką kiełbasę dodawać do leczo?
Potrawa ta może być przygotowywana na dwa sposoby - w wersji wegetariańskiej albo z mięsem. Jeśli lubisz dodawać do lecza kiełbasę, możesz to robić, nie odchodząc od oryginału. Jednak zamiast popularnych u nas kiełbas śląskiej i podwawelskiej, wrzuć kiełbasę paprykową, którą stosują Węgrzy. Ewentualnie dodaj boczek, leczo będzie smakowało przepysznie i prawdziwie węgiersko!
Zobacz także: