Ciastka półfrancuskie z budyniem i karmelizowanymi jabłkami
Ciastka półfrancuskie z budyniem i karmelizowanymi jabłkami to idealna przekąska na drugie śniadanie lub leniwy weekendowy podwieczorek przy szklance gorącej czekolady. Ciastka są aromatyczne, miękkie w środku i chrupiące po brzegach. Jedzenie ich to czysta przyjemność. Zobacz, jak zrobić domowe ciastka półfrancuskie z budyniem i jabłkami.
Składniki
Składniki na 12 dużych ciastek. Zaczyn
- 50 g Mąka pszenna
- 30 ml Mleko 3,2%
- 1 łyżka Cukier brązowy
- 1 Szczypta Sól
- 3 g Świeże drożdże
- 10 g Masło
Ciasto właściwe
- 450 g Mąka pszenna
- 300 ml Mleko 3,2%
- 50 g Cukier brązowy
- 2 szczypty Sól
- 15 g Świeże drożdże
- 250 g Masło
Budyń
- 300 Mleko 3,2%
- 3 sztuki Żółtko
- 1 laska Wanilia
- 50 g Cukier
- 15 g Mąka pszenna
- 15 g Mąka ziemniaczana
Karmelizowane jabłka
- 3 sztuki Jabłko
- 3 łyżki Cukier brązowy
- 1 łyżka Cynamon
- 1 łyżka Masło
Kruszonka
- 4 łyżki Mąka pszenna
- 1 łyżka Cukier
- 1 łyżka Zimne masło
- 1 sztuka Żółtko
Dodatkowo
- 1 sztuka Jajko
Przygotowanie
- 1
Zaczyn: Masło roztop i wystudź. Mleko podgrzej do temperatury ok. 40 stopni. Do miski skrusz drożdże, dodaj sól, mleko, mąkę oraz cukier. Porcjami wlewaj ciepłe mleko i zagnieć elastyczne ciasto, uformuj kulkę, owiń folią spożywczą i odstaw na 3 h w temperaturze pokojowej, a następnie włóż do lodówki na całą noc.
- 2
Ciasto właściwe: Do miski dodaj wszystkie suche składniki, wymieszaj. Dodaj drożdże oraz zaczyn robiony poprzedniego dnia, wygniataj ciasto do czasu, aż stanie się elastyczne. Owiń przygotowane ciasto i włóż do lodówki. Przygotuj dwa arkusze papieru do pieczenia, pomiędzy włóż masło i rozwałkuj na prostokątny, centymetrowy plaster. Wyjmij ciasto z lodówki, oprósz mąką i rozwałkuj na dwa razy większy plaster niż masło. Na rozwałkowane ciasto połóż masło, otul ciastem, zlep brzegi, odwróć o 90 stopni i rozwałkuj. Ciasto składaj jeszcze 2 razy i wałkuj na kształt prostokąta. Gotowe ciasto włóż do lodówki.
- 3
Budyń: Do garnka wlej 200 ml mleka, dodaj ziarna wanilii i zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj obie mąki, cukier oraz żółtka i dokładnie wymieszaj. Małym strumieniem wlej przygotowany płyn na gotujące mleko, ciągle mieszaj, zagotuj, odstaw i wystudź.
- 4
Karmelizowane jabłka: Jabłka umyj i obierz ze skórki, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w grube plasterki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj jabłka, cukier oraz cynamon, smaż na małym ogniu przez 4-5 minut. Wystudź.
- 5
Kruszonka: Do mąki dodaj cukier, żółtko oraz zimne masło i wymieszaj, ale nie wygniataj.
- 6
Składanie i pieczenie ciastek: Zimne ciasto oprósz mąką, rozwałkuj na placek o grubości około 5 milimetrów. Wytnij 12 kwadratów. Rogi zawiń do środka i sklej (ma powstać coś na kształt płaskiej sakiewki) posmaruj roztrzepanym jajkiem, na środek połóż budyń, posyp kruszonką. Tak przygotowane ciastka podziel na 2 lub 3 porcje, rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Zobacz także:
- Stefanka — ciasto miodowe z dodatkiem kremu z kaszki manny
- Sernik z wiśniami — puszysty wypiek, który będzie śnić się po nocach
- Szybkie ciasto jogurtowe — przepis na lekki wypiek, który zawsze wychodzi
Złote zasady pieczenia ciasta półfrancuskiego
- Zaczyn należy zrobić dzień przed planowanym pieczeniem ciastek.
- Do ciasta używamy masła minimum 82% tłuszczu, a nie margaryny.
- Do ciasta dodajemy mąkę pszenną chlebową - to mąka o zawartości białka ponad 11 g na 100 g.
- Po połączeniu ciasta z masłem trzeba je złożyć i rozwałkować przynajmniej 2 razy.
- Ciasto musi być dobrze schłodzone.
- Ciasto można zrobić dzień wcześniej i trzymać w lodówce.