Dania z piekarnika są nie tylko zdrowsze niż smażone, lecz także bogate w smaku, dlatego nie dziwne, że wiele osób preferuje ten właśnie sposób przyrządzania różnych dań, z mięsiwami na czele. Niestety podczas pieczenia z potraw zwykle wycieka tłuszcz i przy niedokładnie zabezpieczonej blasze może się zdarzyć, że po obiedzie mamy do mycia nie tylko stos talerzy, lecz także piekarnik. To z kolei nie należy już do najprzyjemniejszych czynności, nie oszukujmy się. A im dłużej zwlekamy z czyszczeniem otłuszczonej blachy z piekarnika, tym brud i resztki jedzenia przywierają mocniej i doprowadzenie jej do schludnego, czystego wyglądu staje się jeszcze trudniejsze. Być może jednak problem tkwi nie w uporczywym brudzie, a w nieodpowiednio dobranej metodzie sprzątania. Mycie blachy z piekarnika może okazać się znacznie prostsze, niż przypuszczasz. Nie wierzysz? Wypróbuj nasz trik na szybkie i dokładne czyszczenie blachy, i to bez uciążliwego szorowania. Efekt wow gwarantowany!
Jak wyczyścić blachę z piekarnika?
Istnieje jeden genialny patent, dzięki któremu blacha z piekarnika będzie znów lśniła niemal bez naszego wysiłku. Brzmi niewiarygodnie? Zdziwisz się zatem, ponieważ do umycia blachy nie potrzebujesz wcale magicznych sztuczek czy przesadnie drogiego, w dodatku nieekologicznego środka chemicznego. Prawdopodobnie nawet teraz masz w domu wszystko, co jest niezbędne do wyczyszczenia tej części piekarnika. Co to zatem za "tajne" składniki? Otóż aby umyć blachę, wystarczy potraktować ją solą i sodą oczyszczoną. Te dwa produkty kuchenne sprawią, że brud i tłuszcz z łatwością odmiękną i będzie można usunąć je z blachy po delikatnym przetarciu. To naprawdę działa!
Jak wyczyścić blachę z piekarnika sodą?
No dobrze, skoro już wiesz, że aby twój piekarnik odzyskał swoją świetność, a na blasze nie zalegał odstraszający wyglądem i zapachem brud, musisz wyjąć z szafki jedynie sodę oczyszczoną i sól, i jesteś gotowy przeprowadzić proces czyszczenia już teraz, pora, byś dowiedział się, jak zrobić to krok po kroku. Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:
- Polej blachę wodą i przemyj ją z największego brudu, część resztek pewnie już teraz sama odpadnie. Następnie dokładnie wytrzyj naczynie.
- Zasyp blachę sodą oczyszczoną, a następnie solą. Dokładnie rozprowadź oba składniki na całej powierzchni naczynia.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, włóż blachę na środkowy poziom i pozostaw ją w środku na pół godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik.
- Gdy blacha wystygnie i będzie można bezpiecznie wyjąć ją z piekarnika, przełóż ją do zlewu. Przypalone resztki jedzenia i tłuszcz z pewnością będą już na tyle zmiękczone, że z łatwością usuniesz je za pomocą zwykłej gąbki i płynu do mycia naczyń.
- Na koniec oczywiście ponownie wytrzyj blachę do sucha i gotowe. Po zalegającym brudzie ani śladu! I to bez męczącego i długiego szorowania.
Polecamy zapisać sobie ten patent na przyszłość. Z pewnością jeszcze nie raz się przyda.
Zobacz także: