Przygotowywanie domowych dżemów, kompotów, konfitur, nalewek, warzyw w zalewach oraz kiszonych oraz wszelkich innych przetworów jest dość pracochłonne, ale każda gospodyni domowa, która robi je co roku, doskonale wie, że ta praca przynosi ogromne korzyści. Kiedy w sezonie jesienno-zimowym nie ma dostępu do wielu świeżych owoców i warzyw, można śmiało sięgać po samodzielnie przygotowane słoiki pełne pyszności. Owszem, w sklepach również dostaniemy bez trudu marynowane ogórki czy powidła o wielu smakach, ale te domowe są bez porównania lepsze, a nierzadko też zdrowsze, bo mają prosty skład i doskonale wiemy, co do nich dodaliśmy. Dodatkowo samodzielne przygotowywanie weków jest również opłacalne dla naszych portfeli, co przy obecnej sytuacji na rynku ma znaczenie. Domowe przetwory zawsze wygrywają ze sklepowymi - jakością, smakiem i ceną, dlatego nie dziwne, że wciąż mimo pełnych półek w sklepach jest wiele osób, które regularnie, co roku uzupełniają domowe spiżarnie samodzielnie zrobionymi przetworami.
Jeśli ty również należysz do tego grona albo chcesz zacząć przygodę z przygotowywaniem sezonowych przetworów na zimę, skorzystaj z naszego patentu na oznaczanie słoików. Ten sposób jest szybki, bardzo sprytny i łatwy. Podpowiadamy, jak umieszczać etykiety na słoikach z przetworami, jeśli nie możemy wykorzystać w tym celu kleju.
Jak umieścić własnoręcznie zrobione etykiety na słoikach z przetworami?
Aby nałożyć papierowe etykiety na słoiki, wcale nie potrzebujesz kleju. Wystarczy, że przygotujesz gotowe etykietki, mały talerzyk, mleko i bawełnianą ściereczkę lub ręcznik papierowy. Podgrzej nieco mleko, by było ciepłe. Wlej je na talerzyk. Zamocz etykietę w mleku i przyklej ją do słoika. Ważne, by papier był zamoczony tylko od spodu, musisz robić to ostrożnie, zwłaszcza, jeśli na etykiecie jest już podpis. Jeżeli niechcący zamoczysz napis, może się rozmazać. Aby tego uniknąć, możesz naklejać puste etykiety, a dopiero gdy wyschną już na słoikach, podpisywać je, ale wiadomo, że pisanie po okrągłym słoiku nie jest tak wygodne, jak po kartce położonej na stole czy biurku.
Po przyklejeniu etykiety do słoika dociśnij ją ściereczką lub ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru mleka, a następnie pozostaw słoik do całkowitego wyschnięcia. Ponów cały proces przy pozostałych przetworach i gotowe. Domowe zapasy na zimę z pięknymi, własnoręcznie zrobionymi etykietami możesz poustawiać w spiżarni, piwnicy lub wyznaczonej w tym celu szafce w kuchni. Będą pięknie się prezentować i z pewnością chętnie sięgniesz po nie nieraz jesienią czy zimą, a może też kilka sprezentujesz swoim bliskim?
Zobacz także: 5 rad, jak zrobić przetwory na zimę
Dlaczego oznaczanie domowych przetworów jest takie ważne?
Może wydawać ci się, że naklejanie etykiet na słoiki nie jest konieczne, przecież doskonale wiesz, co w nich umieszczasz. Owszem, w momencie produkcji domowych weków, na pewno dobrze orientujesz się, co jest w którym słoiku, jednak po kilku miesiącach możesz już zapomnieć, na której półce w spiżarni lub piwnicy poustawiałaś słoiki z ogórkami konserwowymi, a na której z małosolnymi, a ich wygląd może nie ułatwić rozpoznania. Podobnie jest z dżemami. Jeśli robisz zarówno dżemy z brzoskwiń, jak i z moreli, sięgając po nie po dłuższym czasie nie ma gwarancji, że wybierzesz ten właściwy, jeśli nie będą stosownie oznaczone.
Drugą kwestią, nawet ważniejszą, jest to, że na etykietach umieszcza się zwykle nie tylko rodzaj przetworu, lecz także datę, kiedy był zrobiony. Może się przecież zdarzyć, że zostaną ci słoiki z poprzedniej zimy, a w tym sezonie zrobisz kolejne. W takim przypadku w pierwszej kolejności należałoby wykorzystywać te starsze, by się nie zmarnowały. Domowe weki również mają swoją datę przydatności do spożycia. Jeśli nie będziesz wiedzieć, który dżem truskawkowy jest tegoroczny, a który starszy i zużyjesz najpierw te nowsze, może się okazać, że część wcześniejszych słoików trzeba będzie wyrzucić. Warto zadbać o tę kwestię, by nie marnować ani swojej pracy, ani pieniędzy, w przeciwnym razie domowe przetwórstwo wcale nie będzie tak dobrą opcją, jaką jest z założenia.
Zobacz także: