Sałatka z cykorii z serem, orzechami pinii i bazyliowym sosem
Sałatka z cykorii jest smaczna i zdrowa, a w dodatku łatwa w przygotowaniu. Do sałatki można dodać ulubione składniki lub trzymać się poniższego przepisu. Zobacz jak zrobić aromatyczną i zdrową sałatkę z cykorii z dodatkiem sera Roquefort, orzechami i bazyliowym sosem.
Składniki
Sałatka z cykorii przepis
- 2 sztuki Cykoria czerwona
- 50 g Liście szpinaku
- 70 g Ser Roquefort
- 100 g Orzeszki piniowe
- 70 g Bazylia
- 2 łyżki Jogurt naturalny
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 3 szczypty Sól
- 2 Szczypty Pieprz
Przygotowanie
- 1
Cykorię przelej wodą, pokrój wzdłuż na półksiężyce, wytnij głąba. Oprósz solą.
- 2
Szpinak i bazylię umyj i osusz za pomocą ręczników papierowych.
- 3
Na patelni podsmaż orzeszki pini, wystudź i rozkrusz w blenderze.
- 4
Do miski blendera dodaj liście bazylii, połowę orzeszków, oliwę, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie zdblenduj. Odłóż 2 łyżeczki sosu, a do reszty dodaj jogurt naturalny i wymieszaj.
- 5
Dno talerza posmaruj sosem bazyliowym z dodatkiem jogurtu, na sos rozłóż cykorię, posyp szpinakiem, rozkruszonym serem oraz orzeszkami. Sałatkę z cykorii udekoruj sosem bazyliowym bez dodatku jogurtu.
Zobacz także:
Cykoria co to jest?
Cykoria to rodzaj rośliny zielnych, która należy do rodziny astrowatych. Cykoria pochodzi z Holandii, dziś występuje w ośmiu gatunkach. Najbardziej znane odmiany to cykoria endywia oraz cykoria podróżnik występujące w białym i czerwonym kolorze. Cykoria charakteryzuje się jasnozieloną lub czerwoną barwą i ściśle przylegającymi liśćmi. W środku znajdziemy tak jak w kapuście małego głąba. Cykoria przypomina małą młodą i podłużną kapustę pekińską. Cechą charakterystyczną cykorii jest lekko gorzki smak, który można zniwelować odpowiednimi kulinarnymi zabiegami.
Jak pozbyć się gorzkiego smaku cykorii?
Jest kilka sposobów na pozbycie się goryczki z cykorii. Po pierwsze można wymoczyć cykorię w zimnej wodzie (cykorie trzeba moczyć minimum godzinę). Po drugie można przekroić cykorię i posypać ją solą, odczekać 10 minut i przelać zimną wodą. Trzecią najczęściej stosowaną metodą pozbywania się goryczki z cykorii bez potrzeby krojenia jej jest wstawienie całej cykorii w sól. Cykorię należy ustawić tak, aby biała część cykorii stała na soli. Najlepiej wysypać sól na głęboki talerz i ustawić cykorię białą częścią na soli. Po godzinie sól wyciągnie goryczkę.
Jak przechowywać cykorię?
Cykorię przechowujemy w lodówce, najlepiej w całości. Jeśli chcesz przechować łódeczki, czyli oddzielone od głąba listki to najlepiej owinąć je ręcznikiem papierowym lub włożyć do papierowych torebek.
Do czego dodać cykorię?
Cykorię można spożywać na surowo, jako dodatek do sałatek lub przekąsek (listki cykorii często pełnią funkcję jadalnego talerzyka). Cykorię można także podgotować w wodzie - zajmuje to ok. 15 minut, a następnie podsmażyć na maśle.