Czosnek to aromatyczne warzywo, bez którego współcześnie wręcz nie wyobrażamy sobie naszej kuchni. Nadaje on daniom wyrazistości, pikanterii i unikatowego charakteru. Poza swoim niepodrabialnym smakiem charakteryzowany składnik jest również nieoceniony dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Warto wiedzieć, że jego spożywanie może przynieść wiele ważnych benefitów zdrowotnych, w tym wzmocnienie odporności, obniżenie poziomu niebezpiecznego cholesterolu czy wsparcie w zwalczaniu sezonowych infekcji.
Niestety, bardzo często zdarza się, że po wykorzystaniu kilku ząbków czosnku, odkładamy warzywo do lodówki, gdzie szybko zaczyna się psuć. Mało tego, w zimnie traci swój smak. Jak więc nie dopuścić do marnowania tego cennego składnika? Poza włączaniem go do szykowanych potraw polecamy zatroszczyć się także o właściwe przechowywanie rośliny.
Jak przechowywać czosnek? Sprawa nie jest oczywista
Niewłaściwe przechowywanie czosnku może wpłynąć na utratę jego smaku, aromatu, właściwości oraz szybsze psucie się warzywa. Okazuje się, że lwia część społeczeństwa nie do końca wie, gdzie warto gromadzić produkt, by uchronić go od rychłego wyrzucenia. Sprawa nie jest oczywista, ponieważ czosnek jest dość wymagający. W środowisku wilgotnym zaczyna kiełkować, a kiedy jest zbyt sucho, roślina usycha i kurczy się. Na szczęście istnieje sprawdzony sposób na to, żeby przedłużyć świeżość ulubionego produktu — od razu zdradzamy, że nie jest on trudny ani skomplikowany. W związku z tym odpowiednie warunki warzywu stworzyć może dosłownie każdy!
Przejdźmy jednak do sedna. Chcąc cieszyć się rewelacyjnym smakiem czosnku, należy przygotować dwa artykuły, które z pewnością posiadasz w swoich kuchennych szafkach. Jeśli nie, bez trudu zaopatrzysz się w nie w pobliskim markecie. O jakich produktach mowa? Do właściwego przechowywania czosnku przyda się biały ryż oraz szklany słoiczek.
Suche nasiona wsyp na dno czystego słoika (wystarczy odrobina ryżu). Czosnek obierz z łupin, a następnie włóż ząbki do naczynia. Proste, prawda? Ryż jest znany z właściwości chłonących wilgoć, dlatego świetnie sprawdzi się podczas magazynowania omawianego warzywa.
Zobacz także: