Naleśniki z twarogiem cytrynowym
Proste, orzeźwiające i sycące naleśniki, które wyglądają równie dobrze, jak smakują.
Autor:
Smak.pl
Naleśniki
Rodzaje dań
Przekąski
Łatwe dania
Dania do godziny
Główne składniki
Mąka
Jajka
Nabial
Owoce
Posiłki
Śniadanie
Kolacja
Dania wegetariánskie
REKLAMA
Składniki
Ciasto naleśnikowe
- 2 szklanek Mleko 3,2%
- 1 szklanki Mąka pszenna
- 2 Jajko
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 1 szczypta Sól
- Olej
- Masło
Nadzienie cytrynowo-serowe
- 500 g Twaróg
- 50 g Roztopione masło
- 4 łyżki Cukier puder
- 1 sztuka Cytryna
Przygotowanie
- 1
Mleko połącz całymi jajkami, cukrem, solą i wymieszaj składniki na gładką masę.
- 2
Następnie dodaj mąkę i mieszaj całość mikserem, aż do uzyskania gładkiego ciasta naleśnikowego.
- 3
Naleśniki smaż na rozgrzanym oleju (ok. 1 łyżeczka na naleśnik) i maśle (1 łyżeczka na naleśnik) na złoty kolor z obu stron.
REKLAMA - 4
Przygotuj nadzienie serowo-cytrynowe. W tym celu zmiksuj twaróg z roztopionym, ale lekko chłodnym masłem, cukrem, sokiem i startą skórką z cytryny.
- 5
Jeszcze ciepłe naleśniki wysmaruj twarogiem cytrynowym i złóż, zawijając placki w rolkę.
- 6
Podawaj skropione masłem i posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.
Wypróbuj także przepis na naleśniki z purée z mango.
REKLAMA