Pyszna zapiekanka rybna, która zachwyci każdego malucha

Zapiekanka rybna
Źródło: Getty Images

Składniki

  • 500 g Filet rybny
  • 1 sztuka Brokuły
  • 3 sztuki Marchewki
  • 1 sztuka Cukinia
  • 1 woreczek Ryż
  • 0.5 Sztuka Cytryna
  • 1 łyżeczka Zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka Przyprawa do ryb
  • 0.3 Łyżeczka Kurkuma

Składniki na beszamel do zapiekanki rybnej

  • 0.5 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
  • 1.5 szklanki Mleko
  • 2 łyżki Maslo

Przygotowanie

  1. 1

    W przepisie na zapiekankę rybną możemy użyć różne ryby – fileta z dorsza, halibuta, łososia – wedle gustu i uznania. Najczęściej wybierany jest jednak dorsz. Przygotowanie zapiekanki zaczynamy od umycia filetów z ryby i dokładnego ich osuszenia. Doprawiamy mięso ziołami – przyprawą do ryb oraz ziołami prowansalskimi i skrapiamy cytryną. Odstawiany na bok, żeby mięso przyjęło „marynatę”.

  2. 2

    W garnku gotujemy ryż z dodatkiem kurkumy – ponieważ będzie jeszcze pieczony w piekarniku – wystarczy jeśli będzie się gotował kwadrans.

  3. 3

    W drugim garnku gotujemy wodę i na wrzątek wrzucamy marchewkę, którą gotujemy przez mniej więcej 20 minut. Po upłynięciu tego czasu dodajemy kalafior, cukinię i brokuł – gotujemy razem przez kolejne pięć minut.

  4. 4

    Odcedzamy warzywa i odstawiamy na bok.

  5. 5

    Ustawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza na programie termoobieg.

  6. 6

    Kolejny krok w przepisie na zapiekankę rybną to wykonanie sosu, w którym będzie zapieczone danie. Do zrobienia klasycznego beszamelu potrzebne będą: mąka, masło, mleko i gałka muszkatołowa. Zaczynamy od rozpuszczenia w małym rondelku masła. Dodajemy do niego mąkę – łączymy ona składniki i pozwalamy mące na zarumienienie się. Kolejny etap to powolne wlanie mleka (o objętości szklanki) i dynamiczne mieszanie sosu, tak aby nie dopuścić do powstania grudek. Kiedy sos się zagotuje dolewamy resztę mleka i dodajemy przyprawy: gałkę muszkatołową i pieprz. Podgrzewamy czekając, aż sos osiągnie odpowiednią – gęstą, ale nie za bardzo – konsystencję.

  7. 7

    W przepisie na zapiekankę z ryby czas na ostatni etap, czyli połączenie wszystkich elementów. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy kolejno: ryż, filety z ryby i warzywa. Zalewamy wszystkie składniki sosem beszamelowym. W wersji dla starszych dzieci i dorosłych górę zapiekanki możemy pospać startym serem (mozzarellą lub parmezanem w przypadku dzieci starszych, kozim w wersji dla młodszych).

  8. 8

    Zapiekankę rybną umieszczamy z rozgrzanym piekarniku i pieczemy przez 30 minut. Lepiej nie przepiec dania, bo ryba może okazać się przesuszona.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też