Quesadilla z piekarnika – przepis na ekspresowe danie z fasolą i cukinią

quesadilla wegetariańska przepis
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 puszka Czerwona fasola
  • 1 sztuka Cebula czerwona
  • 1 sztuka Cukinia
  • 1 garść Pomidory koktajlowe
  • 1 sztuka Awokado
  • 150 g Ser żółty - plastry
  • 3 sztuki Tortilla placek
  • 100 ml Passata pomidorowa
  • 2 łyżki Keczup
  • 1 łyżeczka Wędzona papryka
  • 1 łyżeczka Oregano
  • 0.5 Łyżeczka Kminek rzymski
  • 1 szczypta Mielony cynamon

Przygotowanie

  1. 1

    Czerwoną fasolę dokładnie opłucz pod zimną wodą i rozgnieć na gładką pastę, posługując się widelcem. Następnie dodaj przyprawy: wędzoną paprykę, cynamon, oregano, kmin rzymski i ketchup wraz z passatą pomidorową. Całość starannie wymieszaj.

  2. 2

    Cukinię umyj i pokrój na niewielkie talarki.

  3. 3

    Piekarnik nagrzej na 190 st. C.

  4. 4

    Przygotuj blachę do zapieczenia quesadilli — wyłóż ją papierem do pieczenia.

  5. 5

    Wybrany rodzaj placków na tortille posmaruj przygotowaną wcześniej pastą. Na połowie każdego wrapa rozłóż talarki cukinii i plastry sera (dobrze sprawdzi się gouda lub mozzarella). Następnie złóż je na pół, podziel na 4 części i rozłóż na blasze i wsadź do nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia wynosi ok. 5 minut.

  6. 6

    Quesadilla z piekarnika smakuje wybornie w towarzystwie domowego guacamole lub salsy pomidorowej.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też