Quesadilla z piekarnika – przepis na ekspresowe danie z fasolą i cukinią
Brak Ci pomysłu na szybkie i smaczne jedzenie? Ciekawym rozwiązaniem jest quesadilla z piekarnika.
Składniki
- 1 puszka Czerwona fasola
- 1 sztuka Cebula czerwona
- 1 sztuka Cukinia
- 1 garść Pomidory koktajlowe
- 1 sztuka Awokado
- 150 g Ser żółty - plastry
- 3 sztuki Tortilla placek
- 100 ml Passata pomidorowa
- 2 łyżki Keczup
- 1 łyżeczka Wędzona papryka
- 1 łyżeczka Oregano
- 0.5 Łyżeczka Kminek rzymski
- 1 szczypta Mielony cynamon
Przygotowanie
- 1
Czerwoną fasolę dokładnie opłucz pod zimną wodą i rozgnieć na gładką pastę, posługując się widelcem. Następnie dodaj przyprawy: wędzoną paprykę, cynamon, oregano, kmin rzymski i ketchup wraz z passatą pomidorową. Całość starannie wymieszaj.
- 2
Cukinię umyj i pokrój na niewielkie talarki.
- 3
Piekarnik nagrzej na 190 st. C.
REKLAMA - 4
Przygotuj blachę do zapieczenia quesadilli — wyłóż ją papierem do pieczenia.
- 5
Wybrany rodzaj placków na tortille posmaruj przygotowaną wcześniej pastą. Na połowie każdego wrapa rozłóż talarki cukinii i plastry sera (dobrze sprawdzi się gouda lub mozzarella). Następnie złóż je na pół, podziel na 4 części i rozłóż na blasze i wsadź do nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia wynosi ok. 5 minut.
- 6
Quesadilla z piekarnika smakuje wybornie w towarzystwie domowego guacamole lub salsy pomidorowej.
Zobacz także: