Ciasto z dyni, którego smak Cię zachwyci
Ciasto z dyni nie bez powodu określane jest często mianem delicji. Jest miękkie, niezwykle puszyste i posiada delikatny posmak pomarańczy. To prosty wypiek, z którego przygotowaniem poradzi sobie nawet osoba, stawiająca w kuchni swoje pierwsze kroki. Fakt ten, ciasto z dyni zawdzięcza prostemu przepisowi, który z pewnością zapadnie bliskim w pamięci.
Składniki
Ciasto z dyni
- 225 g Mąka pszenna
- 1 łyżeczka Soda oczyszczona
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 200 g Masło
- 3 Żółtko
- 3 Białko jajka
- 250 g Purée z dyni
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 1 szklanki Cukier
- 1 sztuka Skórka z pomarańczy
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i przygotuj płaską blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia.
- 2
Przygotuj purée z dyni. W tym celu dynie (razem ze skórką) podziel na mniejsze części i ułóż je na przygotowanej wcześniej blaszce do pieczenia, kładąc je miąższem do góry. Kiedy piekarnik dobrze się nagrzeje, włóż do niego kawałki dyni i piecz przez 35 minut.
- 3
Po wskazanym czasie dynia powinna stać się miękka, a miąższ powinien być łatwy do wydrążania łyżką. Kiedy dynia się ostudzi, przełóż miąższ do osobnego naczynia i zblenduj go na jednolitą konsystencję, przypominającą purée.
- 4
W niewielkim garnka umieść masło podzielone na mniejsze porcje i rozpuść je, podgrzewając na małym płomieniu. Następnie do garnka dodaj obydwa rodzaju cukru i starannie wymieszaj.
- 5
Przygotowane purée z dyni umieść w misce, razem ze skórką startą z pomarańczy. Następnie dodaj płynne masło wraz z cukrami i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Połowę uzyskanej porcji umieść w szklane — przyda się do wykonania polewy na ciasto z dyni. Resztę masy dyniowej połącz z 3 żółtkami i starannie wymieszaj zawartość naczynia.
- 6
Do osobnej miski wbij białka i przygotuj z nich sztywną masę. W innym naczyniu połącz suche składniki (sodę oczyszczoną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia), a po wymieszaniu, dodaj je do masy z purée z dyni i powoli wymieszaj, używając łyżki. Na koniec dodaj również ubite białka.
- 7
Przygotowane ciasto przełóż do tortownicy (o średnicy 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 45 minut, w temperaturze 180 st. C. Kiedy ciasto z dyni będzie gotowe, wyciągnij je z piekarnika i odłóż na bok, by ostygło.
- 8
Polecamy również przygotować polewę na ciasto z dyni. Wykorzystaj do niej odłożone wcześnie purée z dyni, łącząc je z 5 łyżkami cukru pudru. Po dokładnym wymieszaniu polewy pokryj nią wierzch przestudzonego ciasta z dyni.
Jeśli jesteś fanem smaku tej rośliny, koniecznie wypróbuj przepis na placuszki dyniowe, które zasmakują całej rodzinie.
Wilgotne ciasto z dyni to pyszna propozycja na łatwy deser, który uświetni wiele okazji. Warto przygotować go jesienią, kiedy dynie królują na sklepowych półkach i można wykonywać z nich różnorodne dania — nie tylko deserowe, ale i te podawane na wytrawnie. Gwarantujemy, że wystarczy jednokrotne przygotowanie ciasta z dyni, by zakochać się w jego smaku, zapachu oraz wyglądzie.
Ciasto z dynią — jaką dynię wybrać?
Do przygotowania tradycyjnego ciasta z dynią polecamy szczególnie odmianę Hokkaido, którą wyróżnia ciemnożółty miąższ i jadalna skórka. To jedna z częściej wykorzystywanych odmian dyni. Inną propozycją, która do wykonania przepisu na ciasto z dyni sprawdzi się równie dobrze, jest dynia piżmowa. Po oczyszczeniu z drobnych pestek nie traci dużo na objętości zawartego w niej miąższu. Z jej wykorzystaniem można tworzyć nie tylko wypieki, ale i domowe przetwory, dżemy tudzież zupy dyniowe.