Zupa pomidorowo-paprykowa
Zupa z pieczonych warzyw poleca się na lekki obiad.
Autor:
Smak.pl
Zupy
Rodzaje dań
Posiłki
Obiad
Fit obiady
Strefa Fit
Główne składniki
Warzywa
Dla młodych mam
Dieta bez laktozy
Dania wegańskie
Dania wegetariánskie
Strefa Wege
REKLAMA
Składniki
- 3 sztuki Żółta papryka
- 5 sztuk Papryka Kapia
- 5 sztuk Pomidor
- 5 ząbków Czosnek
- 1 sztuka Cebula
- Oliwa z oliwek
- 1 litr Bulion warzywny
- 1 łyżeczka Suszone oregano
- 1 łyżeczka Majeranek
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- 1
Papryki przetnij na pół i wydrąż z nich gniazda nasienne.
- 2
Pokrój pomidory, obierz i poszatkuj cebulę, a następnie obierz czosnek.
- 3
Warzywa ułóż na blasze do pieczenia, skrop oliwą i dopraw do smaku. Piecz je przez ok. 15 minut.
REKLAMA - 4
Gdy warzywa wystygną, zdejmij z nich czarną skórkę i przełóż składniki do większego garnka.
- 5
Upieczone składniki zalej bulionem warzywnym. Zupę gotuj przez ok. 3 minuty, a następnie wszystko wymieszaj, za pomocą blendera.
- 6
Na koniec zupę krem dopraw suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Możesz również dodać łyżeczkę cukru lub octu balsamicznego.
Zobacz także:
REKLAMA