Zupa pomidorowo-paprykowa

Zupa pomidorowo-paprykowa
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 3 sztuki Żółta papryka
  • 5 sztuk Papryka Kapia
  • 5 sztuk Pomidor
  • 5 ząbków Czosnek
  • 1 sztuka Cebula
  • Oliwa z oliwek
  • 1 litr Bulion warzywny
  • 1 łyżeczka Suszone oregano
  • 1 łyżeczka Majeranek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Papryki przetnij na pół i wydrąż z nich gniazda nasienne.

  2. 2

    Pokrój pomidory, obierz i poszatkuj cebulę, a następnie obierz czosnek.

  3. 3

    Warzywa ułóż na blasze do pieczenia, skrop oliwą i dopraw do smaku. Piecz je przez ok. 15 minut.

  4. 4

    Gdy warzywa wystygną, zdejmij z nich czarną skórkę i przełóż składniki  do większego garnka.

  5. 5

    Upieczone składniki zalej bulionem warzywnym. Zupę gotuj przez ok. 3 minuty, a następnie wszystko wymieszaj, za pomocą blendera.

  6. 6

    Na koniec zupę krem dopraw suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Możesz również dodać łyżeczkę cukru lub octu balsamicznego.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też