Zaskakujące w smaku śledzie marynowane — tradycyjna receptura, która zawsze się udaje

Śledzie marynowane
Źródło: Shutterstock/BearFotos

Składniki

Śledzie marynowane

  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 1 łyżeczka Nasiona gorczycy
  • 500 ml Woda
  • 700 g Filety śledziowe
  • 1 sztuka Cebula
  • 150 ml Ocet spirytusowy
  • 1 sztuka Marchew
  • 2 łyżeczki Cukier
  • 3 ziarna Ziele angielskie

Przygotowanie

  1. 1

    Dwa słoiki o pojemności 600 ml oraz pasujące do nich zakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą.

  2. 2

    Filety śledziowe opłucz w zimnej wodzie, a następnie dokładnie osusz za pomocą kawałka ręcznika papierowego. 

  3. 3

    Aby przygotować zalewę, do rondelka wlej wodę, dodaj ziarna ziela angielskiego i gorczycy, cukier oraz liście laurowe. Składniki doprowadź do wrzenia, a po 4 minutach gotowania, ściągnij naczynie z palnika. 

  4. 4

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w półplasterki.

  5. 5

    Marchewkę obierz ze skóry i pokrój w talarki.

  6. 6

    Ocet, marchewkę oraz cebulę dodaj do gorącej zalewy.

  7. 7

    Słoiki napełnij przygotowanymi filetami. Następnie dodaj kawałki cebuli oraz marchewki i równomiernie rozłóż przyprawy z przygotowanej zalewy. Na końcu wlej wystudzoną marynatę. Słoiki szczelnie zakręć i umieść w lodówce. 

     

    Marynowane śledzie można serwować już po 3 dniach od chwili przygotowania.

     

    Zobacz także: 

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też