Zaskakujące w smaku śledzie marynowane — tradycyjna receptura, która zawsze się udaje
Śledzie to jedne z najchętniej zajadanych w Polsce ryb. Każdy posiada swoje ulubione receptury na wykorzystanie tego wyjątkowego rarytasu. My także mamy w zanadrzu swojego faworyta i jest to przepis na śledzie marynowane w occie z cebulą i marchewką. To przepyszny smakołyk, który ze względu na swój uniwersalny charakter, świetnie sprawdzi się podczas wielu różnorodnych okazji — od codziennych śniadań po uroczyste przyjęcia. To klasyka, która nigdy nie zawodzi.
Składniki
Śledzie marynowane
- 2 sztuki Liście laurowe
- 1 łyżeczka Nasiona gorczycy
- 500 ml Woda
- 700 g Filety śledziowe
- 1 sztuka Cebula
- 150 ml Ocet spirytusowy
- 1 sztuka Marchew
- 2 łyżeczki Cukier
- 3 ziarna Ziele angielskie
Przygotowanie
- 1
Dwa słoiki o pojemności 600 ml oraz pasujące do nich zakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą.
- 2
Filety śledziowe opłucz w zimnej wodzie, a następnie dokładnie osusz za pomocą kawałka ręcznika papierowego.
- 3
Aby przygotować zalewę, do rondelka wlej wodę, dodaj ziarna ziela angielskiego i gorczycy, cukier oraz liście laurowe. Składniki doprowadź do wrzenia, a po 4 minutach gotowania, ściągnij naczynie z palnika.
- 4
Cebulę obierz z łupin i pokrój w półplasterki.
- 5
Marchewkę obierz ze skóry i pokrój w talarki.
- 6
Ocet, marchewkę oraz cebulę dodaj do gorącej zalewy.
- 7
Słoiki napełnij przygotowanymi filetami. Następnie dodaj kawałki cebuli oraz marchewki i równomiernie rozłóż przyprawy z przygotowanej zalewy. Na końcu wlej wystudzoną marynatę. Słoiki szczelnie zakręć i umieść w lodówce.
Marynowane śledzie można serwować już po 3 dniach od chwili przygotowania.
Zobacz także:
Śledzie marynowane można serwować jako samodzielną przekąskę lub wykorzystać jako dodatek do licznych, różnorodnych dań. Starannie wyselekcjonowane filety, zanurzone w octowej zalewie nabierają głębokiego smaku i aromatu, którym cieszyć się można przez wiele dni. Wykonanie śledzi marynowanych to także okazja do wyrażenia swojej kulinarnej kreatywności, a jednocześnie sposób na stworzenie potraw niebywale zdrowych, obfitych w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Jak przygotować śledzie marynowane? Praktyczne wskazówki, które warto znać
Aby przygotować wyśmienite śledzie marynowane, wcale nie trzeba być mistrzem kuchni — wystarczy podążać za naszymi cennymi wskazówkami. Po pierwsze, wybierz ryby dobrej jakości. Szczególnie unikaj zażółceń na ich ogonach. Możesz wykorzystać filety z zalewy z solą, pamiętaj jednak, aby na początku namoczyć je w wodzie, by pozbyć się jej nadmiaru. Śledzie marynowane możesz pokroić na mniejsze kawałki lub zakonserwować je w oryginalnej formie, wedle własnych preferencji i upodobań.
Zalewa do przygotowania śledzi marynowanych to element, który można poddać wielu modyfikacjom. Dokonane zmiany pozwolą dopasować recepturę do osobistego gustu i predyspozycji smakowych. Marynata wykonana zgodnie z podanymi proporcjami nie zawiera soli ani czarnego pieprzu. Obfituje natomiast w cebulę oraz marchewkę, które idealnie komponują się z filetami. Pamiętaj, że proporcjami wymienionych składników możesz dowolnie zarządzać, uzyskując unikatowe połączenia.
Zobacz także: Kiszone śledzie — smaki Szwecji w twoim domu. Przygotujesz je z 3 składników!
Śledzie marynowane można zajadać już 3 dni po spreparowaniu. Naszym zdaniem smakują one najlepiej po 5 dniach w towarzystwie świeżego pieczywa. Wiemy jednak, że ciężko jest się powstrzymać przed skosztowaniem marynowanej rybki z pysznymi dodatkami. Przygotowany rarytas przechowuj w lodówce — śledzie marynowane mogą w niej leżakować nawet do 20 dni.