Naleśniki z gorącym syropem malinowym
Znakomity słodko-kwaśny syrop z kawałkami owoców wylanymi na chrupiące naleśniki maślane. Takie danie musi smakować jak kawałek nieba. To smakowity pomysł na słodki obiad lub podwieczorek, który nadaje się dla całej rodziny.
Składniki
Ciasto naleśnikowe
- 2 szklanek Mleko 3,2%
- 1 szklanki Mąka pszenna
- 2 Jajko
- 1 łyżka Cukier wanilinowy
- 1 szczypta Sól
Gorący syrop malinowy
- 150 g Maliny
- 100 g Czarna porzeczka
- 5 łyżek Cukier
- 1 łyżeczka Sok z cytryny
- 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
- Olej roślinny
- Masło
- Cukier puder
Przygotowanie
- 1
Jajka ubij razem z pełnym mlekiem, dodaj mąkę, cukier oraz sól. Naleśnikowe ciasto wymieszaj dokładnie, żeby nie miało grudek. Na patelni roztop odrobinę masła i wylej kroplę oleju roślinnego. Kiedy tłuszcz się nagrzeje, wylej na niego porcję przygotowanego ciasta i piecz naleśniki na złoty kolor.
- 2
Do garnka włóż maliny i czarną porzeczkę. Owoce połącz z sokiem z cytryny, ekstraktem waniliowym, cukrem pudrem i odrobiną wody. Doprowadź do wrzenia, a kiedy maliny zaczną się rozpadać i pękać, wyłącz palnik i odstaw garnek na bok.
- 3
Naleśniki polej gorącym syropem malinowym i posyp cukrem pudrem. Naleśniki będą jeszcze lepsze, gdy podasz je z gałką lodów waniliowych lub domową bitą śmietaną.