Doskonała nalewka z czarnej porzeczki, która zawsze wychodzi
Ta prosta do zrobienia nalewka z czarnej porzeczki to jeden z najpopularniejszych trunków, sporządzanych w większości domów. By ją wykonać, potrzebujesz tylko kilku składników i żadnego specjalnego sprzętu! Możesz użyć świeżych porzeczek lub mrożonych owoców, a nalewka będzie tak samo smaczna. Z naszym przepisem na nalewkę z czarnej porzeczki z pewnością uda Ci się zaskoczyć swoich gości!
Składniki
Nalewka z czarnej porzeczki
- 1 kg Czarna porzeczka
- 500 g Cukier
- 0.5 Litr Spirytus
- 0.5 Litr Wódka
- Miód
Przygotowanie
- 1
Przygotuj słój o pojemności ok. 3 l.
- 2
Owoce dokładnie umyj pod bieżącą wodą i usuń ogonki, a następnie wrzuć do słoja. Jeśli wybierzesz wersję mrożoną, czarną porzeczkę umieść w słoju na kilka godzin i pozostaw na blacie kuchennym, by samoistnie się rozmroziła.
- 3
Do słoja z owocami w pierwszej kolejności wlej wódkę, a następnie spirytus. Zakołysz zawartością naczynia i szczelnie je zamknij.
- 4
Czarną porzeczkę zalaną alkoholem odstaw teraz w lekko słoneczne miejsce tak, by nie docierało do słoika zbyt mocne słońce. Na tym etapie należy zapomnieć o swojej “miksturze” i dać jej czas. Czasami wystarczy miesiąc, a innym razem nalewka potrzebować będzie nieco więcej czasu, np. 3 miesięcy. Na pewno jednak czas oczekiwania na nalewkę z czarnej porzeczki nie będzie krótszy niż 30 dni, dlatego należy uzbroić się w cierpliwość.
- 5
Po upływie co najmniej 30 dni zlej nalewkę do innego zamykanego naczynia, a słój z porzeczkami uzupełnij cukrem oraz (ewentualnie) odrobiną miodu. Dokładnie wymieszaj owoce z cukrem i zamknij słoik. W takiej postaci trzymaj naczynie na parapecie w lekko słonecznym miejscu.
- 6
Codziennie mieszaj owoce z cukrem, by po ok. 5 dniach cukier się rozpuścił. Jeśli się tak nie stanie, wystarczy dolać odrobinę nalewki i znowu wymieszać zawartość słoja.
- 7
Po dokładnym rozpuszczeniu się cukru umieść owoce na sicie i przelej sok do butelki czy innego naczynia, w którym wcześniej umieściłeś nalewkę. Odciśnij bardzo dokładnie owoce, by “wycisnąć” z nich każdą kroplę soku — używając do tego celu zwykłej gazy. Owoce czarnej porzeczki już Ci się nie przydadzą, więc po odsączeniu można je wyrzucić.
- 8
Nalewka z czarnej porzeczki jest już gotowa. Żeby była odpowiednio klarowna, należy ją jeszcze porządnie przefiltrować. Możesz użyć kilka warstw gazy, jednorazowych filtrów do kawy czy ściereczki muślinowej — celem tej czynności jest pozbycie się zanieczyszczeń i drobnych kawałków owoców.
- 9
Gotową nalewkę z czarnej porzeczki przelej do butelki o pojemności ok. 1,5 l lub do kilku mniejszych buteleczek i obdaruj najbliższych. Nalewka z czarnej porzeczki nadaje się do spożycia od razu. Wielu natomiast uważa, że najlepsza jest po upływie kilku miesięcy.
Jeśli szukasz pomysłu na inny domowy trunek, polecamy przepis na nalewkę z aronii.
Poza fantastycznym smakiem nalewka z czarnej porzeczki ma także sporo właściwości leczniczych. Picie tego domowego wyrobu sprawdzi się zwłaszcza przy stanach migrenowych, nieprawidłowej pracy jelit oraz zaburzeniach trawienia. Sok z czarnej porzeczki wzmacnia także odporność, a dzięki zawartym w nim antyoksydantom, przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu. Dzięki wskazanym właściwościom nalewka z czarnej porzeczki cieszy się popularnością już od wielu lat — zwłaszcza wśród osób starszych, które przekazują ponadczasową recepturę na trunek z pokolenia na pokolenie.
Koniecznie spróbuj przygotować ten rodzaj alkoholu i zapełnij swoją spiżarkę domowymi specjałami, nie tylko na wyjątkowe okazje.