Smażony ryż z warzywami — pożywny posiłek dla całej rodziny
Smażony ryż z warzywami to kolejny pomysł na obiad bez dodatku mięsa. Aromatyczne, zdrowe warzywa, bogactwo przypraw i szybki czas przygotowania posiłku to główne atuty, które przemawiają za częstym przyrządzaniem tej pozycji kulinarnej. Smażony ryż z warzywami to przepis na obiad, który z powodzeniem może zostać wykorzystany na sycącą kolację. Sam zdecyduj, kiedy pojawi się na Twoim stole!
Składniki
Smażony ryż z warzywami
- 220 g Brokuły
- 80 g Papryka czerwona
- 130 g Marchew
- 1 sztuka Cebula
- 180 g Cukinia zielona
- 170 g Ryż
- 2 ząbki Czosnek
- 3 łyżki Olej roślinny
- 5 łyżek Sos sojowy
- 0.5 Sztuka Papryczka chili
- Sezam
- 1 kawałek Świeży imbir
Przygotowanie
- 1
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu wybranego produktu. Pamiętaj jednak, że nie może się rozgotować. Kiedy będzie gotowy, wyłącz palnik, odcedź ryż i odłóż, żeby mógł przestygnąć.
- 2
Zieloną cukinię obierz ze skórki i pokrój na plasterki, które podziel jeszcze na połówki. To samo uczyń z marchewkami. Czerwoną paprykę starannie opłucz, pozbądź się gniazda nasiennego, oczyść warzywo i drobno je pokrój. Brokuły umyj i podziel na mniejsze cząstki. Obraną cebulę pokrój w cienkie krążki.
- 3
Imbir posiekaj na drobne kawałki. Następnie obierz ząbki czosnku i drobno je pokrój.
- 4
Na głęboką patelnię wlej olej roślinny, a kiedy się nagrzeje wsyp wszystkie pokrojone produkty (poza czosnkiem i imbirem). Całość smaż przez 5-6 minut, przykrywając patelnię pokrywką. Po upływie wskazanego czasu podpieczone warzywa zdejmij z patelni i nałóż je na oddzielny talerz.
- 5
W miejsce warzyw umieść posiekany imbir oraz czosnek i smaż składniki przez 0,5 minuty, na dodatkowej łyżce oleju roślinnego. Po chwili dodaj również posiekaną papryczkę chili, a zaraz po niej warzywa oraz przestudzony ryż. Zawartość patelni wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki i przypraw sosem sojowym. Smażony ryż z warzywami gotowy! Przed podaniem skosztuj, czy danie jest odpowiednio doprawione i w razie potrzeby uzupełnij smak o preferowane dodatki. Wierzch posiłku oprósz sezamem, bądź poszatkowaną cebulką zieloną.
Jeśli jesteś fanem dań przyrządzanych na bazie ryżu, polecamy również przepis na ryż z truskawkami. To doskonała propozycja na słodki posiłek dla Twojej pociechy.
Jeśli szukasz pomysłu na ekspresowy obiad, który zasmakuje całej rodzinie, koniecznie wypróbuj przepis na smażony ryż z warzywami. To danie o nieco orientalnym charakterze, gotowe już po 40 minutach, usatysfakcjonuje Twoich bliskich wyrazistym smakiem i nasyci na długie godziny. To także propozycja wegetariańskiego posiłku, który może zostać przyrządzony specjalnie dla osób niejedzących mięsa. Gwarantujemy jednak, że smak ryżu z warzywami podbije serce niejednego zatwardziałego zwolennika mięsnych potraw.
Dodatkowo ryż z patelni z warzywami można potraktować jako dodatek do dania głównego. Wówczas smażona mieszanka składników będzie stanowić niezwykle aromatyczne uzupełnienie całej potrawy. Dla przykładu ryż z warzywami z powodzeniem można serwować jako dodatek do przepisów z grilla.
Dla kogo smażony ryż z warzywami?
Przepis na to danie z pewnością zostanie doceniony przez osoby, które ograniczają, bądź nie jedzą mięsa. Dodatkowo smażony ryż z warzywami przypadnie do gustu wielbicielom aromatycznych potraw i szybkich rozwiązań. Przepis na ten ekspresowy obiad mogą bowiem wykonać nawet bardzo zabiegane osoby. Jeśli jednak jesteś zwolennikiem mięsa i nie wyobrażasz sobie treściwego posiłku bez jego wykorzystania, nic nie stoi na przeszkodzie, by do receptury na smażony ryż z warzywami urozmaicić o swój ulubiony dodatek. Danie będzie doskonale komponować się ze smażonym kurczakiem, wieprzowiną, ale i owocami morza. Krewetki będą stanowić idealne uzupełnienie smaku smażonego ryżu z warzywami.
Pamiętaj, że gotowanie powinno być przyjemnością i czasami warto pozwolić sobie na samodzielną modyfikację znanych już przepisów. Jeśli w lodówce zalegają warzywa, które nie zostały wyszczególnione w poniższym przepisie na ryż z warzywami, dodaj je do receptury, tworząc własną wariację potrawy.