Prosty deser dla Twojego dziecka — ryż z truskawkami
Ryż z truskawkami to niezwykle prosty posiłek, który przywołuje wspomnienia beztroskiego dzieciństwa. Ten obiad na słodko doskonale nadaje się na słoneczne, upalne dni, kiedy brak nam czasu, a czasami nawet i ochoty na szykowanie skomplikowanych dań. Wypróbuj przepis na ryż z truskawkami, a danie z pewnością zagości w Twoim menu na dłużej.
Składniki
Ryż z truskawkami
- 1 szklanki Ryż
- 2 szklanek Mleko
- 0.5 Szklanka Woda
- 1 szczypta Sól
- 0.5 kilogram Truskawki
- 250 ml Jogurt naturalny
- 1 łyżka Syrop klonowy
Przygotowanie
- 1
Do garnka wlej wodę oraz mleko. Kiedy płyn zacznie się gotować, dodaj do niego szklankę ryżu i gotuj przez kwadrans na niskiej mocy planika.
- 2
Świeże truskawki umyj pod zimną wodą, usuń szypułki i rozgnieć owoce — możesz pozostawić kilka sztuk do dekoracji obiadu. Następnie do owoców dodaj szczyptę soli, syrop klonowy oraz jogurt naturalny. Całość mieszaj, aż utworzy się jednolita polewa do ryżu.
- 3
Ugotowany ryż rozłóż go na talerze. Na każdą porcję nałóż rozgniecione truskawki. Danie możesz ozdobić kawałkami świeżych owoców.
Wypróbuj także przepis na pyszny deser z truskawkami i mascarpone.
Niekiedy przepis na szybki, kilkuskładnikowy obiad jest jedyną opcją na przygotowanie pożywnego posiłku dla całej rodziny. Zadanie to jest możliwe do wykonania w niezwykle prosty sposób — pomoże nam w tym przepis na ryż z truskawkami. To słodkie danie gotowe jest już po 20 minutach. Gwarantujemy, że zniknie z talerzy nawet największych niejadków.
Ryż z truskawkami — komu zasmakuje to danie?
Przepis na ryż z truskawkami to propozycja idealna niemalże dla każdego. Wyjątkiem od reguły są osoby, które zmagają się z alergią na truskawki bądź laktozę. Ale i na to mamy sprawdzony sposób. Wówczas owoce można zastąpić np. malinami lub borówkami, a jogurt naturalny oraz mleko, ich roślinnymi odpowiednikami. Osoby, które cierpią na nietolerancję glutenu, również nie muszą odmawiać sobie obiadu w postaci ryżu z truskawkami. Wystarczy zaopatrzyć się w bezglutenowy ryż.
Posiłek sprawdzi się jako danie dla dzieci. Słodki smak owoców, połączonych z syropem klonowym oraz jogurtem, bez problemu spełni oczekiwania wielbicieli słodkości. Ryż z truskawkami to również danie, które spodoba się dorosłym. To powrót do czasów dzieciństwa i wspomnienie najlepszej kuchni babci, która dbała o pojedzone brzuchy wnuków, dokazujących na zewnątrz podczas słonecznej pogody.
Kiedy przygotować ryż z truskawkami?
Prosty przepis na szybki ryż z truskawkami to posiłek, który doskonale nadaje się zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i pyszny deser dla najmłodszych domowników. Można go serwować na ciepło i zimno — ryż z truskawkami zawsze smakuje wybornie. Tajemnicą dania są bez dwóch zdań słodkie, dojrzałe owoce, dlatego warto wypróbować ten przepis w czasie sezonu na truskawki, który trwa w najlepsze od maja do końca czerwca. To właśnie w tych miesiącach owoce można zakupić w najbardziej przystępnej cenie, a ich smak nie ma sobie równych.
Ryż z truskawkami to jedna z propozycji na posiłek, który usatysfakcjonuje każdego łasucha podczas fali upałów. Fakt, że można spożywać go na zimno, jeszcze bardziej zachęca do przygotowania tego ekspresowego przepisu. Lekkie danie z sezonowymi owocami w roli głównej można zabrać ze sobą na wynos do pracy czy szkoły. Konsystencja potrawy sprawia, że nadaje się ona nawet dla małych dzieci.
Ryż z truskawkami — jak go przygotować?
Posiłek ten nie jest wymagający, zarówno pod kątem niezbędnych produktów, jak i samego przygotowania. Receptura składa się z sześciu podstawowych składników, które można zastępować innymi, zgodnie z indywidualnymi potrzebami czy upodobaniami kulinarnymi.
Przepis opiera się na kilku krokach. Pierwszym z nich jest ugotowanie ryżu na wodzie oraz mleku. Drugim, przygotowanie polewy truskawkowej, a ostatnim — nałożenie posiłku na talerze i ich ewentualne ozdobienie, np. kawałkami świeżych owoców. Cała procedura oraz wskazówki opisane zostały w poniższej instrukcji.