Najsmaczniejsze owoce pod kruszonką — ten przepis skradnie Twoje serce

Owoce pod kruszonką
Źródło: GettyImages

Składniki

Owoce pod kruszonką

  • 300 g Mąka pszenna
  • 200 g Jeżyny
  • 200 g Masło
  • 200 g Borówki
  • 200 g Cukier
  • 200 g Maliny
  • 200 g Truskawki

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Odetnij szypułki truskawek. Następnie obejrzyj skrupulatnie owoce i usuń te z oznakami zepsucia.

  3. 3

    Maliny, jeżyny, truskawki i borówki starannie umyj, a następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. 

  4. 4

    Umyte truskawki przekrój na połowę. 

  5. 5

    Wszystkie owoce umieść w naczyniu żaroodpornym.

  6. 6

    Aby przygotować kruszonkę, umieść w misce kawałki masła, mąkę pszenną oraz cukier. Rozcieraj wymienione produkty między palcami aż do chwili połączenia wszystkich składników. Aby urozmaicić smak posypki,  można także wzbogacić ją w niewielki dodatek mielonego cynamonu.

  7. 7

    Posyp owoce przygotowaną kruszonką maślaną, a następnie umieść naczynie żaroodporne w nagrzanym piekarniku. Deser owocowy zapiekaj przez 40 minut. 

  8. 8

    Owoce pod kruszonką po delikatnym przestudzeniu są gotowe do podania. Warto serwować je z kleksem śmietany lub porcją lodów waniliowych.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też