Jajka z czerwonej zalewy, czyli must have na Wielkanoc. Zobacz, jak je zrobić

Jajka z czerwonej zalewy
Źródło: GettyImages

Składniki

Jajka z czerwonej zalewy

  • 2 sztuki Buraki
  • 2 ząbki Czosnek
  • 10 sztuk Jajko
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 100 ml Ocet
  • 1 szklanki Sok z buraka
  • 2 łyżeczki Sól
  • Koperek

Przygotowanie

  1. 1

    Do niedużego garnka włóż jajka, zalej je wodą i gotuj przez 8 minut od momentu zagotowania płynu. Następnie wyłącz palnik, zalej jajka zimną wodą i poczekaj, aż ostygną. Kiedy się ochłodzą, obierz je ze skorupek.

  2. 2

    Buraki wyciągnięte prosto z lodówki zetrzyj na tarce, najlepiej wybrać większe oczka. Następnie dodaj do nich sok z buraków wraz z octem. 

  3. 3

    Obierz czosnek i przeciśnij ząbki przez praskę, dodając je do naczynia ze startymi burakami. Następnie dodaj przyprawy: biały cukier oraz sól. Mieszankę składników przełóż do garnuszka, umieść na małym palniku i podgrzewaj kilka minut. Następnie wyłącz palnik i odstaw całość do przestudzenia. 

  4. 4

    Obrane jajka umieść w dużym słoju. Następnie zalej je przygotowaną, chłodną zalewą buraczaną, szczelnie zakręć naczynie i włóż je do lodówki. Im dłużej jajka będę marnować się w chłodzie, tym lepszy efekt uzyskasz. Minimalny czas to 30 minut.  

  5. 5

    Gdy upłynie wskazany czas, jajka wyciągnij z zalewy. Każde obetrzyj delikatnie za pomocą ręcznika kuchennego, a następnie przekrój na połówkę. Dalej, należy wyciągnąć żółtko, nie uszkadzając struktury jajka. Żółtka przekładaj do osobnego naczynia. 

  6. 6

    Do miseczki z żółtkami dodaj śmietanę, posiekany koperek, chrzan oraz podstawowe przyprawy: czarny pieprz mielony i sól. Wszystko wymieszaj starannie, tak, żeby produkty dokładnie się ze sobą połączyły. 

  7. 7

    Połówki zafarbowanych na czerwono jajek wypełnij sporządzonym nadzieniem. Przed podaniem specjału, polecamy udekorować talerz, np. posługując się gałązkami kopru,  szczypiorkiem czy zieloną pietruszką.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też