Ossobuco — pomysł na wykwintną kolację, która zachwyci Twoich gości

Ossobuco
Źródło: Shutterstock/AS Foodstudio

Składniki

Ossobuco

  • 1 litr Bulion
  • 1200 g Cielęcina z udźca
  • 2 sztuki Cebula
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 sztuka Cytryna
  • 1 szklanki Ryż długoziarnisty
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 3 ząbki Czosnek
  • 0.5 Pęczek Natka pietruszki
  • 150 g Marchew
  • 50 g Masło
  • 3 łyżki Parmezan starty
  • 1 łyżka Koncentrat pomidorowy
  • 150 g Seler naciowy
  • 1 szklanki Białe wytrawne wino
  • 1 puszka Pomidory krojone
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Marchew oraz seler obierz ze skóry i pokrój na małe kawałki.

  2. 2

    Cielęcinę starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i pokrój w plastry. Następnie natrzyj mięso solą.

  3. 3

    Cebule obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.

  4. 4

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego. Smaż mięso do chwili zarumienienia, a następnie przełóż je na talerz.

  5. 5

    Na patelni, na której było smażone mięso, podsmaż 1 cebulę. Dodaj kolejno pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, marchew oraz seler. Wlej 2 szklanki bulionu oraz 1/2 szklanki białego wina i starannie wymieszaj podane komponenty.

  6. 6

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.

  7. 7

    Mięso włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj także zawartość patelni i włóż pojemnik do nagrzanego piekarnika na ok. 90 minut.

  8. 8

    W międzyczasie na patelni rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, dodaj drugą cebulą i smaż ją do chwili zeszklenia. Następnie wsyp ryż, wlej pozostały bulion oraz białe wino. Gotuj składniki przez ok. 20 minut. Pod koniec dodaj starty parmezan i starannie wymieszaj całość.

  9. 9

    Czosnek obierz z łupin i drobno go posiekaj.

  10. 10

    Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.

  11. 11

    Cytrynę sparz wrzątkiem, a następnie zetrzyj z niej skórkę za pomocą tarki o drobnych oczkach.

  12. 12

    Do naczynia żaroodpornego z upieczonym mięsem dodaj posiekane zioła, skórkę startą z cytryny, ryż oraz czosnek. Składniki ossobuco starannie wymieszaj.

     

    Gotowe ossobuco smakuje najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też