Łosoś w sosie koperkowym — połączenie, które wprawi Cię w zachwyt

Łosoś w sosie koperkowym
Źródło: Shutterstock/Joshua Resnick

Składniki

Łosoś w sosie koperkowym

  • 0.5 Pęczek Koperek
  • 350 g Filet z łososia
  • 1.5 łyżeczka Sok z cytryny
  • 1 łyżeczka Olej rzepakowy
  • 0.25 Szklanka Śmietanka 30%
  • 1 łyżka Sos sojowy
  • 0.75 Szklanka Mąka pszenna
  • Czosnek granulowany
  • Pieprz czarny mielony
  • 0.75 Szklanka Bulion
  • Biały pieprz
  • Kurkuma

Przygotowanie

  1. 1

    Filet z łososia starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i odetnij skórę. Następnie przekrój rybę na połowę, aby powstały 2 filety tej samej wielkości. 

  2. 2

    Aby przygotować marynatę, do miseczki wlej sok wyciśnięty z cytryny, sos sojowy, olej rzepakowy i miód. Dodaj sól, czarny pieprz mielony oraz biały pieprz. Składniki sosu starannie wymieszaj.

  3. 3

    Łososia polej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 60 minut. 

  4. 4

    Piekarnik nagrzej do temperatury 250 st. C.

  5. 5

    Umieść łososia w naczyniu żaroodpornym i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz rybę przez 15 minut, a następnie wyciągnij formę z kuchenki.

  6. 6

    W międzyczasie przygotuj sos koperkowy. Bulion zagotuj z dodatkiem kurkumy. W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą śmietankę wraz z dodatkiem mąki pszennej. Gdy roztwór stanie się jednolity, wlej go do bulionu, ciągle mieszając. Zaraz potem ponownie zagotuj wywar. Dopraw sos do smaku solą, czosnkiem granulowanym, białym pieprzem mielonym oraz czarnym pieprzem. Następnie dodaj masło i posiekany koperek. Gdy sos zgęstnieje, ściągnij naczynie z kuchenki.

  7. 7

    Nałóż porcję ryby na talerz i polej ją obficie sosem koperkowym. Łosoś w sosie koperkowym smakuje obłędnie podany z ziemniaczkami w mundurkach oraz pieczonymi szparagami. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też