Tarta na słono

Tarta na słono
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto

  • 130 g Masło
  • 0.25 Szklanka Woda
  • 250 g Mąka pszenna
  • 1 łyżka Olej
  • 0.25 Łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 0.5 Łyżeczka Sól

Nadzienie

  • 150 g Szynka
  • 250 g Pieczarki
  • 400 g Brokuły
  • 2 Jajko
  • 250 ml Śmietana 18%
  • 1 szczypta Gałka muszkatołowa
  • 1 szczypta Pieprz
  • 1 szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Ciasto: mąkę pszenną połącz z proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodaj sól, masło wyciągnięte z lodówki oraz łyżkę oleju i połącz składniki tak, by przybrały formę kruszonki. Po chwili do ciasta dodaj wodę i ugniataj, aż uzyskasz jednolite ciasto. Zawiń je w folię i umieść w lodówce. Powinno chłodzić się ok. 30 minut.

  2. 2

    Nadzienie: odetnij różyczki brokułów i podziel je na mniejsze części. Następnie umieść je w misce z gorącą wodą. Umyte pieczarki pokrój w cienkie plastry i smaż na odrobinie oleju. W międzyczasie pokrój szynkę i dodaj ją na patelnię, kiedy woda z pieczarek całkowicie odparuje. Po kilku minutach smażenia wyłącz palnik i dopraw nadzienie, używając soli oraz pieprzu. 

  3. 3

    Przygotuj formę do pieczenia tarty. Starannie wysmaruj ją odrobiną masła. Wyciągnij ciasto z lodówki, odwiń je z folii, rozwałkuj na cienki placek i włóż do formy. Ciasto nakłuj ząbkami widelca, po czym całość owiń w kawałek folii aluminiowej, a na jej wierzch wsyp kilka sztuk fasoli. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez kwadrans. Po 15 minutach zdejmij folię, a tartę włóż z powrotem do piekarnika i piecz ok. 10 minut.

  4. 4

    W misce połącz jajka ze śmietaną i dodaj do nich przyprawy: gałkę muszkatołową, sól oraz czarny pieprz mielony. Na upieczone ciasto nałóż farsz pieczarkowo-brokułowy, a całość zalej masą jajeczną. Tartę na słono piecz przez 30 minut w temperaturze 200 st. C. 

     

    Wypróbuj także przepis na tartę z kurczakiem.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też