Zapiekanka makaronowa z warzywami — przygotuj pyszny obiad z kilku prostych składników
Zapiekanka makaronowa z warzywami to gwarancja, że wszyscy domownicy w mgnieniu oka zgromadzą się przy wspólnym stole. Unoszący się po domowych zakamarkach aromat sprawi, że twoi najbliżsi ze zniecierpliwieniem będą oczekiwać na przygotowywaną ucztę. Widok zapiekanki makaronowej z warzywami, obficie posypanej warstwą ciągnącego się sera, zachęci do skosztowania nawet największego niejadka. To wspaniały przykład tego, że z prostych, ogólnodostępnych składników, można wyczarować wyjątkowe, pożywne danie dla całej rodziny.
Składniki
Zapiekanka makaronowa z warzywami
- 150 g Ser żółty
- 1 sztuka Cukinia
- 400 g Makaron świderki
- 1 opakowanie Pomidory w puszce
- 200 g Pieczarki
- 1 sztuka Papryka czerwona
- 1 łyżka Masło
- 1 Szczypta Sól
- 1 ząbek Czosnek
- 1 Szczypta Cukier
- 1 łyżka Posiekany szczypiorek
- 1 Szczypta Pieprz cayenne
- 1 sztuka Cebula
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 2
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, a następnie odcedź pastę.
- 3
Pieczarki cukinię oraz paprykę starannie umyj, a następnie pokrój w kostkę.
- 4
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego i dodaj pieczarki, cukinię oraz paprykę. Składniki smaż do chwili zarumienienia.
- 5
Cebulę oraz czosnek obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
- 6
Aby przygotować sos pomidorowy, na drugiej patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj cebulę, szczypiorek, pomidory z puszki, czosnek oraz przyprawy tj. pieprz cayenne, sól, cukier. Komponenty smaż do chwili powstania aromatycznego sosu.
- 7
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- 8
W dużej misce wymieszaj ze sobą warzywa oraz pastę. Składniki przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp obficie serem.
- 9
Naczynie żaroodporne włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut.
Zapiekanka makaronowa z warzywami smakuje najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu.
Zobacz także:
Zapiekanka makaronowa z warzywami może stanowić samodzielny posiłek lub być serwowana jako dodatek do dania głównego. To nie tylko apetyczna potrawa, ale i świetny sposób, by twoje pociechy spożywały więcej warzyw w smacznej i atrakcyjnej odsłonie. Dodatkowym atutem proponowanego przepisu jest fakt, że recepturę można w łatwy sposób dopasować do osobistych preferencji smakowych, a także sezonowości produktów. Zapiekanka makaronowa z warzywami to ponadto rewelacyjna metoda na wykorzystanie zalegających w kuchni darów natury, a zaraz sposób na ograniczenia marnowania żywności.
Zobacz także: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym, która odczaruje monotonnie w kuchni
Zapiekanka makaronowa z warzywami — jak ją przygotować? Praktyczne porady i wskazówki
Zapiekanka makaronowa z warzywami to potrawa bardzo prosta w przygotowaniu. Głównym składnikiem jest oczywiście pasta — nic nie stoi na przeszkodzie, wybrać swój ulubiony rodzaj makaronu i dopasować recepturę do własnych wymagań. Zdradzamy, że do prezentowanej potrawy najlepiej pasuje penne, fusilli lub świderki. Ugotuj pastę al dente, pamiętając o tym, że będzie ona jeszcze zapiekany.
Do zapiekanki możesz wybrać warzywa, które akurat masz pod ręką lub skorzystać z naszej sprawdzonej kompozycji. Umyj je i pokrój na drobne kawałki. Wykorzystywane dary natury warto jeszcze podsmażyć, by stały się złociste i chrupiące. Następnie przygotuj sos pomidorowy. Dopraw go ulubionymi przyprawami i ziołami, by wpasował się w preferencje wszystkich domowników.
Zapiekanka makaronowa z warzywami jest już prawie gotowa. Teraz wystarczy już tylko połączyć przygotowane składniki, umieścić je w naczyniu żaroodpornym, a wierzch dania posypać obficie serem. Po zapieczeniu potrawa jest gotowa do serwowania.