Koktajl owocowy z arbuza — najbardziej orzeźwiający napój na lato. Musisz skosztować!

Koktajl owocowy z arbuza
Źródło: Shutterstock/Kosoff

Składniki

Koktajl owocowy z arbuza

  • 3 szklanek Zimna woda
  • 1.5 kg Arbuz
  • 1 szklanki Kostki lodu
  • 3 łyżki Mięta
  • Miód
  • 2 szklanek Sok z limonki

Przygotowanie

  1. 1

    Arbuza obierz ze skórki i pokrój miąższ w drobną kostkę. Jeżeli owoc zawiera pestki, należy je usunąć.

  2. 2

    Z łodyg mięty zerwij liście i opłucz je pod bieżącą wodą.

  3. 3

    Limonki sparz wrzątkiem, przekrój na połowę i wyciśnij z nich sok. Możesz wykonać tę czynność ręcznie lub skorzystać z wyciskarki do cytrusów. Jeżeli w płynie znajdą się pestki, należy je wyciągnąć za pomocą łyżki stołowej. 

  4. 4

    W kielichu blendera umieść kawałki arbuza, kostki lodu, sok wyciśnięty z limonki, listki świeżej mięty oraz wodę. Składniki zblenduj. Zaraz potem skosztuj napoju, dodaj do smaku miód i ponownie zblenduj wszystkie składniki. 

     

    Koktajl owocowy z arbuza serwuj bezpośrednio po przygotowaniu. Możesz udekorować napój świeżymi listkami mięty oraz kolorowymi słomkami.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też