Kaszanka z cebulą — prosty i zaskakująco pyszny przepis
Kaszanka z cebulą to pomysł na pyszną i sycącą kolację, która nie wymaga wielu dodatków. Sezon grillowy trwa bardzo długo — rozpoczynamy go w maju, wraz z nadejściem majówki, a kończymy, kiedy pogoda za oknem przestaje umożliwiać przyjemne biesiadowanie w ogrodzie. Istnieją jednak pewne sposoby na to, jak cieszyć się grillowymi specjałami, nawet wtedy, gdy pogoda nie sprzyja. Kaszankę z cebulą można przygotować prosto z patelni, a jej smak z pewnością zaskoczy Twoich domowników.
Składniki
Kaszanka z cebulą
- 3 łyżki Olej roślinny
- 1 szczypta Sól
- 1 szczypta Pieprz czarny mielony
- 3 sztuki Cebula
- 70 g Kaszanka
- 5 ząbków Czosnek
Przygotowanie
- 1
Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub drobną kostkę — w zależności od preferencji. Obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub drobno je posiekaj.
- 2
Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny. W przepisie znajdują się 3 łyżki oleju, ale porcję należy dostosować indywidualnie — możliwe, że zajdzie potrzeba, aby dolać więcej tłuszczu.
- 3
Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną wcześniej cebulę. Kiedy delikatnie się zeszkli, dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki dopraw odrobiną soli i szczyptą pieprzu. Cebulę wraz z czosnkiem smaż na małym płomieniu, jeszcze przez ok. 6 minut.
- 4
Na patelni z zeszklonymi składnikami ułóż kaszankę i wszystko smaż razem przez ok. 10 minut. Jeśli nie chcesz, aby kaszanka z cebulą była za bardzo spieczona, to w czasie smażenia podlewaj ją delikatnym, wąskim strumieniem wody.
- 5
Gotową kaszankę z cebulą wyłóż na talerze i serwuj wraz ze świeżym pieczywem. Doskonałym dodatkiem okaże się surówka z kiszonej kapusty, która podkreśli smak posiłku.
Może zainteresować Cię także przepis na klasyczną kaszankę z grilla.
Minimalna ilość składników, które potrzebujesz, jak i łatwa dostępność tych produktów — to przepis na kulinarny sukces. Kaszanka z cebulą, z dodatkiem aromatycznego czosnku zasmakuje nawet tym, którzy nie raz zarzekali się, że nigdy jej nie skosztują. Ta propozycja przygotowana z poniższej receptury, posmakuje każdemu. Zaufaj i przekonaj się sam!
Prosty przepis na kaszankę z cebulą można przygotować w ekspresowym tempie. Wystarczy 20 minut, by na stole pojawiła się doskonała, idealnie doprawiona przekąska. Posiłek należy podawać na ciepło z dodatkiem pieczywa, najlepiej domowego. Tylko tyle wystarczy, by zbierać pochwały od swoich bliskich i cieszyć się z zadowolonych podniebień członków rodziny.
Nie musisz być mistrzem w kuchni, aby spróbować swoich sił z kaszanką z cebulą. To propozycja dla tych, którzy nie czują się zbyt doświadczeni oraz tych, którzy nie przepadają za spędzaniem wielu godzin nad przygotowywaniem posiłków. Każdy poradzi sobie z tym banalnie prostym i zaskakująco smacznym daniem.
Kaszanka z cebulą — z jakimi dodatkami ją podawać?
Do aromatycznej i wyrazistej w smaku kaszanki z cebulą pasuje wielu dodatków. Pierwszym, jaki nasuwa się niemal od razu, jest oczywiście surówka z kiszonej kapusty. Kwaskowy posmak sprawi, że posiłek stanie się jeszcze bardziej pyszny. Równie dobrze do kaszanki z cebulą możesz podać inne surówki — wybór zależy od Ciebie i gustów pozostałych domowników.
Poza surówką kaszankę z cebulą warto zestawić z ziemniakami. Sprawdzą się zarówno gotowane w wodzie, jak i pieczone ziemniaki w mundurkach. Serwując wyrób na kolację, można podawać go z kiszonymi ogórkami i kromkami świeżego pieczywa.
Jak przyrządzić aromatyczną kaszankę z cebulą? Przepis jest prosty
Wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania kaszanki z cebulą, z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Jeśli nie, nic straconego. Przepis składa się z kilku łatwo dostępnych składników, przez co w brakujące zaopatrzysz się w pobliskim markecie spożywczym. Kaszanka z cebulą to połączenie, które sprawi, że wyrób nabierze wyrazistego smaku i stanie się soczysty. Nic nie stoi na przeszkodzie, by kaszankę z cebulą podawać na obiad. Wystarczy wówczas połączyć ją z dodatkiem ugotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz surówki z kapusty kiszonej, a pyszny i sycący posiłek gotowy będzie w mgnieniu oka.
Jeśli dysponujesz wolnymi 20 minutami, skorzystaj z przepisu na kaszankę z cebulą. Z pewnością zagości w Twoim menu na dłużej.