Domowy ser gwiazdy MasterChefa. Pomysł na smakowite oszczędności

Domowy ser
Źródło: Shutterstock/Sea Wave

Składniki

Domowy ser

  • 1 litr Mleko 3,2%
  • 2 łyżeczki Sól
  • 200 ml Śmietanka 30%
  • 3 sztuki Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    Mleko podgrzej w rondelku wraz z dodatkiem soli. 

  2. 2

    Jajka wbij do miseczki i rozbełtaj za pomocą widelca. Następnie wlej śmietankę i wymieszaj podane składniki. 

  3. 3

    Masę jajeczną wlej do podgrzanego mleka i mieszaj komponenty za pomocą rózgi kuchennej. Po ok. 8 minutach z roztworu powinna wytrącić się serwatka.

  4. 4

    Kiedy w roztworze mlecznym pojawią się grudki, przelej płyn przez gazę i odsącz serwatkę.

  5. 5

    Gazę mocno zawiąż i uformuj ser.

  6. 6

    Domowy ser przykryj talerzykiem, a następnie połóż na nim obciążenie i wstaw do lodówki.

     

    Domowy ser gwiazdy Masterchefa jest gotowy do serwowania po schłodzeniu w lodówce. Dzięki temu zyska odpowiednią konsystencję. 

     

    Zobacz także: 

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też