Gulasz z łopatki — prosty przepis na niedzielny obiad
Niedzielny obiad w większości domów kojarzy się z pysznym, sycącym, mięsnym daniem. Przepis na gulasz z łopatki jest świetną propozycją dla tych, którzy szukają alternatywy dla standardowych kotletów schabowych czy mięsnych roladek. Gulasz z łopatki to aromatyczne danie jednogarnkowe, które dość mocno przypomina kuchnię węgierską, jednak cieszy się dużą popularnością w wielu polskich domach.
Składniki
Gulasz z łopatki
- 1 sztuka Marchew
- 1 główka Czosnek
- 3 sztuki Cebula
- 1 kg Łopatka wieprzowa
- 8 sztuk Pieczarki
- 1 sztuka Papryka czerwona
- 1 szklanki Woda
- 7 łyżek Olej
- 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka Sól
- 2 łyżki Wędzona papryka
- 2 łyżeczki Majeranek
- 0.5 Łyżeczka Kminek
- 1 szczypta Curry
- 1 szczypta Czosnek granulowany
Przygotowanie
- 1
Wykonanie gulaszu z łopatki rozpocznij od przygotowania mięsa. Umyj wieprzowinę i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój na ok. 3 cm kawałki. Tak przygotowane porcje mięsa wymieszaj z pieprzem oraz papryką wędzoną.
- 2
Do garnka wlej olej, dodaj mięso, wrzuć obraną i pokrojoną w piórka cebulę oraz tak samo pokrojoną paprykę. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki, a następnie umieść w garnku z resztą składników. Całość smaż na średniej mocy palnika przez ok. 20 minut.
- 3
Obierz i pokrój w plasterki czosnek oraz pieczarki — dodaj je do garnka i wlej wodę, łącząc składniki z pozostałymi przyprawami. Smaż przez 20-25 minut.
- 4
Po wskazanym czasie zostaw garnek na małej mocy palnika i w dalszym ciągu gotuj — przez ok. 35-45 minut lub dokończ pyszne danie w piekarniku. Wówczas wystarczy, że przełożysz gulasz z łopatki do naczynia żaroodpornego bez przykrycia i zostawisz w piekarniku nagrzanym do 150 st. C na 40 minut.
- 5
Tak przygotowany gulasz z łopatki świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad. Wystarczy ugotować do niego kaszę gryczaną lub pęczak, ziemniaki tudzież — nieco bardziej czasochłonne — kluski śląskie, a danie stanie się idealnym, pożywnym i zdrowym posiłkiem. Warto pamiętać o dodatku warzyw. Szczególnie polecamy kiszonki, np. ogórki lub kapustę kiszoną.
Na niedzielny obiad wypróbuj także przepis na zrazy wieprzowe.
Gulasz z łopatki to idealny przepis na rozpoczęcie swojej przygody z przyrządzaniem mięsnych dań. Posiłek ten jest prosty w przygotowaniu, choć ze względu na czas gotowania — dość czasochłonny. Delikatne, kruche, rozpływające się w ustach mięso, aromatyczny sos i zapach unoszący się w całym domu — to tylko kilka z wielu zalet, które posiada gulasz z łopatki, zrobiony z poniższego przepisu.
Jeśli zastanawiasz się, jak urozmaicić swoje obiadowe menu na niedzielne spotkania z rodziną, koniecznie wypróbuj przepis na gulasz z łopatki. To pomysł na wspaniały posiłek, jeśli chcesz podać swojej rodzinie lub gościom ciekawe, smaczne danie.
Gulasz z łopatki — pyszny, aromatyczny i lekki obiad
Ten urozmaicony posiłek będzie również świetnym posiłkiem dla osób liczących kalorie oraz tych poszukujących zdrowych, dobrze zbilansowanych posiłków. Wystarczy, że do gulaszu z łopatki ugotujesz ulubiony rodzaj kaszy i podczas gotowania dodasz preferowane warzywa, a doskonałe danie gotowe będzie po 2 godzinach przygotowań.
Gulasz z łopatki z poniższego przepisu rewelacyjnie sprawdzi się również dla najmłodszych członków rodziny. Dzięki zapachowi unoszącemu się w domu podczas gotowania obiadu, do jego skosztowania skusić można nawet największego niejadka. Podając gulasz z łopatki swoim pociechom, miej na uwadze to, by “nie przedawkować” z przyprawami. Zadbaj również o wzbogacenie posiłku o zdrowe warzywa, które sprawią, że obiad stanie się bogatszy w cenne witaminy i składniki mineralne.
Jakie dodatki do gulaszu z łopatki?
Aromatyczny gulasz z łopatki można łączyć z wieloma dodatkami, czyniąc obiad jeszcze bardziej sycącym i smacznym. Mnogość rozwiązań sprawia, że posiłek za każdym razem może wyglądać inaczej. Gulasz z łopatki warto podawać z gotowanymi ziemniakami bądź kremowym purée ziemniaczanym. Wiele osób decyduje się na spożywanie dania ze świeżym pieczywem, które maczane jest w sosie gulaszu z łopatki.
Tradycyjnym połączeniem bez dwóch zdań jest serwowanie gulaszu z łopatki z kaszą pęczak, jęczmienną lub gryczaną oraz słupkami ogórków kiszonych bądź małosolnych. Innym warzywem, które można dodać na talerz, jest papryka — świeża lub marynowana.