Sałatka z brokułem, która poprawi stan zdrowia i zachęci do jedzenia warzyw

Sałatka z brokułem
Źródło: GettyImages

Składniki

Sałatka z brokułem

  • 1 sztuka Brokuły
  • 1 sztuka Ogórek zielony
  • 200 g Pomidory koktajlowe
  • 4 Jajko
  • 1 szczypta Pieprz czarny mielony
  • 1 szczypta Sól
  • 1 garść Natka pietruszki

Sos czosnkowy

  • 1 ząbek Czosnek
  • 3 łyżki Jogurt naturalny
  • 1 łyżka Majonez
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • 1 szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Zagotuj wodę z odrobiną soli i przykryj garnek pokrywką. W międzyczasie umyj brokuła i podziel go na różyczki. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj do niej kawałki umytego brokuła i gotuj, aż różyczki staną się miękkie, ok. 10 minut. Po tym czasie odcedź warzywo, przelewając je na durszlaku strumieniem chłodnej wody.

  2. 2

    Ugotuj jajka na twardo. Umieść je w mniejszym garnku, zalej chłodną wodą, dodaj odrobinę soli, a kiedy woda zacznie się gotować, odlicz 8-10 minut i wyłącz palnik. Kiedy jajka będą już gotowe, zalej je zimną wodą, po czym obierz ze skorupki i połóż na oddzielnym talerzu, żeby przestygły.

  3. 3

    Dokładnie umyj pomidorki koktajlowe i podziel je na połówki. Obierz świeżego ogórka i pokrój go w plasterki. 

  4. 4

    Przygotuj sos czosnkowy. W oddzielnej miseczce połącz jogurt naturalny, majonez, ząbek czosnku (starty, posiekany lub przeciśnięty przez praskę), sok wyciśnięty z cytryny oraz przyprawy: sól i czarny pieprz mielony. W celu uzyskania bardziej pikantnego smaku sos można wzbogacić go o odrobinę papryczki chili lub użyć więcej czosnku.

  5. 5

    Przestudzone kawałki ugotowanego brokuła umieść w misce. Następnie połóż na nie jajka, najlepiej pokrojone w tzw. łódeczki i dodaj połówki pomidorków koktajlowych. Na sam koniec, sałatkę z brokułem polej przygotowanym sosem czosnkowym i ozdób posiekaną natką pietruszki.

     

    Wypróbuj także przepis na lekką sałatkę z kurczakiem.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też