Banalnie prosta w przygotowaniu zapiekanka z bakłażanem — warzywny specjał, który skradnie twoje serce
Zapiekanka z bakłażanem to niezwykła kompozycja aromatów i tekstur, która zachwyci nawet najbardziej wymagających koneserów. Ten wyjątkowy przepis nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale i równie dobrze prezentuje się na talerzu. Bakłażan znany jest ze swojej subtelności i zdolności do wchłaniania aromatów innych komponentów potrawy. W połączeniu z wyselekcjonowanymi składnikami, takimi jak soczyste pomidory, wyraziste zioła i ser o intensywnym smaku staje się on głównym bohaterem tego kulinarnego arcydzieła.
Składniki
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st. C.
- 2
Bakłażany umyj, osusz, odetnij ich obydwa końca i obierz ze skórki po dwóch przeciwległych stronach każdego z warzyw.
- 3
Bakłażana pokrój wzdłuż na plastry o szerokości 0,5 cm.
- 4
Plastry bakłażana ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plasterek posmaruj oliwą z oliwek i oprósz solą oraz czarnym pieprzem mielonym.
- 5
Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz warzywa przez 15 minut.
- 6
W międzyczasie przygotuj sos. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę. Składniki smaż do chwili zarumienienia, a następnie dodaj posiekane ząbki czosnku, passatę pomidorową, sól oraz czarny pieprz mielony. Składniki gotuj przez 15 minut, pod koniec dodając posiekane liście bazylii.
- 7
Dno naczynia żaroodpornego posmaruj oliwą z oliwek. Następnie rozprowadź na dnie kilka łyżek sosu pomidorowego i ułóż wzdłuż plastry bakłażana na całej powierzchni foremki.
- 8
Bakłażany pokryj sosem pomidorowym, a następnie posyp startym serem mozzarella.
- 9
Ponownie ułóż plastry bakłażana, lecz tym razem nie wzdłuż, a w poprzek formy. Warzywa polej sosem pomidorowym i oprósz serem mozzarella. Powtarzaj powyższe czynności do chwili wykorzystania składników.
- 10
Wierzch zapiekanki z bakłażanem posyp startym parmezanem.
- 11
Zapiekankę z bakłażanem włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C. i piecz przez ok. 25 minut.
Zachęcamy, aby zapiekankę z bakłażanem przed podaniem udekorować listkami bazylii.
Zobacz także:
Zapiekanka z bakłażanem może być serwowana samodzielnie lub jako dodatek do dania głównego. To potrawa o wysokiej gęstości odżywczej, co oznacza, że nawet w małej objętości zawiera wiele cennych składników. Przepis na zapiekankę z bakłażanem rekomendujemy szczególnie osobom, które szukają metod na zwiększenie ilości warzyw w codziennej diecie. Zapewniamy, że nie można tego dokonać w pyszniejszy sposób.
Zobacz także: Zapiekanka w stylu greckim Karola Okrasy — przepis godny najlepszych szefów kuchni
Zapiekanka z bakłażanem — jak ją przygotować? Praktyczne wskazówki, które warto znać
Wykonanie zapiekanki z bakłażanem składa się z trzech prostych etapów. Na początku należy przygotować głównego bohatera prezentowanego dania — bakłażana. Warzywo wystarczy pokroić w równej wielkości plastry, a następnie upiec w piekarniku z dodatkiem przypraw. Drugi etap polega na spreparowaniu sosu. To element niebywale aromatyczny. Oprócz pomidorów, na patelnię trafia także cebula, czosnek, bazylia i oliwa z oliwek.
Gdy już przygotujesz bakłażana oraz sos, czas połączyć te składniki w wyśmienitą zapiekankę. Jak w większości dań kuchni włoskiej, tak i w przypadku tego rarytasu nie może zabraknąć sera. W prezentowanej recepturze wykorzystaliśmy parmezan oraz mozzarellę. Szczególną uwagę zwróć na estetyczny układ poszczególnych warstw. Sprawi to, że zapiekanka z bakłażanem będzie prezentowała się niebywale wykwintnie.