Delikatna cielęcina duszona z przepisu babci. Pyszny pomysł na obiad dla dziecka
Cielęcina duszona to jedno z najchętniej podawanych dzieciom mięs. Jest ona wyjątkowo delikatna, charakteryzuje się wyśmienitym smakiem oraz wysoką wartością odżywczą. Cielęcina duszona jest także niezwykle łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu nawet rodzice, którzy dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę, mogą przyrządzić pyszny i pożywny posiłek dla swojej pociechy.
Składniki
Cielęcina duszona
- 0.5 Sztuka Cebula
- 200 g Cielęcina
- 2 sztuki Ziele angielskie
- 1 ząbek Czosnek
- 1 sztuka Pietruszka
- 1 sztuka Marchew
- 0.5 Sztuka Papryka czerwona
- 1 sztuka Liście laurowe
- 2 sztuki Ogórki kiszone
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie
- 1
Mięso starannie umyj, po czym osusz je kawałkiem ręcznika papierowego. Cielęcinę pokrój na mniejsze kawałki.
- 2
Marchewkę oraz pietruszkę obierz ze skóry, a następnie pokrój warzywa w paseczki.
- 3
Cebulę oraz czosnek obierz z łupin i pokrój je w drobną kostkę.
- 4
Ogórki kiszone odsącz z zalewy, po czym pokrój je w plasterki.
- 5
Paprykę czerwoną umyj, następnie wytnij z niej gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę.
- 6
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek. Gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj kawałki pokrojonej cielęciny i podsmaż je z dwóch stron, po czym przełóż mięso do miseczki.
- 7
Na tę samą patelnię wlej 1 szklankę wody, a następnie dodaj również pokrojone warzywa, tj. paprykę, cebulę, marchewkę, pietruszkę, czosnek, a także przyprawy — liść laurowy i ziele angielskie. Wymienione składniki duś pod przykryciem przez ok. 20 minut, po czym dodaj kawałki cielęciny i duś całość przez kolejne 20 minut. 10 minut przed zakończeniem obróbki termicznej dodaj na patelnię także plasterki ogórka kiszonego.
Gotowa cielęcina duszona w sosie własnym smakuje rewelacyjnie podana z ugotowaną kaszą pęczak.
Zobacz także:
Cielęcina duszona to danie, które doskonale sprawdzi się jako pomysł na obiad dla całej rodziny. Delikatne kawałki mięsa, zatopione w sosie własnym wraz z porcją warzyw z pewnością zasmakują każdemu, bez względu na wiek. Warto jednak mieć na uwadze, że część dania, która będzie proponowana niemowlakom, nie powinna zawierać dodatku soli, dlatego rekomendujemy doprawić mięso bezpośrednio na talerzykach. Dzięki temu posiłek można dopasować do własnych oczekiwań i preferencji kulinarnych. Co więcej, cielęcina duszona pasuje do wielu różnorodnych dodatków. Można zestawić ją z lubianą kaszą, ryżem, czy ziemniakami i w każdej z wymienionych odsłon będzie smakowała wyśmienicie.
Zobacz także: Delikatne pulpety z indyka w sosie pomidorowym — smak jak u babci
Cielęcina duszona w sosie własnym — od kiedy można podać dziecku?
Delikatna cielęcina duszona w sosie własnym może pojawić się w diecie malucha, jako jeden z pierwszych posiłków podawanych podczas rozszerzania diety. To niezwykle wartościowy produkt, bogaty w żelazo, które jest szczególnie cennym składnikiem w diecie każdego niemowlaka. Jest to delikatne i kruche mięso, które można podawać maluchom zarówno w formie kawałków, jak i zblendować na gładkie purée. Postać dania polecamy dopasować do możliwości i upodobań brzdąca. Ponadto cielęcina duszona w sosie własnym przygotowana jest z porcją różnorodnych warzyw, które również można zaproponować najmłodszym domownikom.
Jeżeli mięso to mają spożywać dzieci przed ukończeniem 1. roku życia, rekomendujemy zrezygnować z dodatku ogórków kiszonych, ze względu na wysoką zawartość soli. Pamiętaj, aby formę podania dopasować do umiejętności motorycznych dziecka. Jeżeli zdecydujesz się zaserwować mięso w kawałkach, to powinny być one wielkości, zbliżonej do palca wskazującego osoby dorosłej. Cielęcina duszona powinna zostać pokrojona w poprzek włókien.