28.12.2011mistrz

Kaczka pieczona z modrą kapustą

Kuchnia polska trudne drogie

5
Ocena: 5

Zobacz także

Bigos polski
0
Twoja ocena: Brak
Żurek z białym serem
4.5
Twoja ocena: Brak Średnia ocena: 4.5 (2 głosów)
Kokosowy barszcz biały
4
Twoja ocena: Brak Średnia ocena: 4 (1 głos)
Pieczeń na dziko
4
Twoja ocena: Brak Średnia ocena: 4 (2 głosów)
Kaczka pieczona z modrą kapustą

Kaczka pieczona z modrą kapustą - składniki

Boczek10 dag wędzonego (na kapustę)
Cebula(na kapustę)
Czosnek3 ząbki
Estragon
Jabłka3 kwaśne
Kaczka
Kapustamała główka czerwonej (na kapustę)
Krupnik50 ml (alkohol)
Liść laurowy(na kapustę)
Majeranek
Ocet winny(na kapustę)
Olej
Sól
Winoszklanka czerwonego wytrawnego
Ziele angielskie(na kapustę)
pieprz
Sposób przygotowania
Czosnek obrać, posiekać. Kaczkę natrzeć czosnkiem, majerankiem, estragonem, solą i pieprzem, odłożyć na 1-2 godz. do lodówki. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Kaczkę nafaszerować 2 jabłkami. Ułożyć w posmarowanej olejem brytfannie, dodać resztę jabłek, podlać winem. Piec 2 godz. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st., polewać sosem. Kapustę poszatkować. Zalać 3 szklankami wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy, ugotować do miękkości, osączyć na sicie. Boczek pokroić w kostkę, cebulę obrać, posiekać. Boczek usmażyć, cebulę zeszklić, dodać kapustę. Wlać ocet, doprawić solą i pieprzem, chwilę gotować. Kaczkę odstawić ma 10 min, podzielić na porcje. Sos z pieczenia przecedzić, wlać krupnik, gotować 3 min. Kaczkę nałożyć na talerze, polać sosem. Podawać z kapustą.
5
Średnia ocena: 5 (1 głos)
Twoja ocena: Brak
Aby dodawać komentarze należy być zalogowanym.

Komentarze

Sądzę,że będzie smakować
Irena Karuzel