16.02.2012mistrz

Chruściki drożdżowe

Kuchnia polska umiarkowanie umiarkowanie

2.714285
Ocena: 2.7

Zobacz także

Bigos polski
0
Twoja ocena: Brak
Żurek z białym serem
4.5
Twoja ocena: Brak Średnia ocena: 4.5 (2 głosów)
Kokosowy barszcz biały
4
Twoja ocena: Brak Średnia ocena: 4 (1 głos)
Pieczeń na dziko
4
Twoja ocena: Brak Średnia ocena: 4 (2 głosów)
Chruściki drożdżowe

Chruściki drożdżowe - składniki

Cukier waniliowy1 opak
Cukier4 łyżki
Drożdże10 dag
Jajka2 szt
Mleko1/2 szkl
Mąka pszenna1 kg
Sól1/2 łyżki
przegotowana zimna woda1 szkl
żółtka surowe2 szt
Sposób przygotowania
Do mleka wsypać cukier, podgrzać. Dodać pokruszone drożdże, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki dodać jajka i żółtka oraz sól. Dodać wyrośnęte drożdże, ugniatając dolewać wodę. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na pół godz w ciepłe miejsce. Rozwałkować ciasto, wycinać romby o boku 5-6cm, w środku zrobić nacięcie. Przez dziurkę przepleść jeden koniec chrusta. Smażyć z obu stron na głębokim oleju 1 min. Oprószyć pudrem lub polukrować.
2.714285
Średnia ocena: 2.7 (7 votes)
Twoja ocena: Brak
Aby dodawać komentarze należy być zalogowanym.

Komentarze

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu. Możesz być pierwszy!