06.02.2012znawca

Kiedy zważy ci sie masa lub krem. Jest na to rada.

Zobacz także

Bigos polski
0
Twoja ocena: Brak
Żurek z białym serem
4.5
Twoja ocena: Brak Średnia ocena: 4.5 (2 głosów)
Kokosowy barszcz biały
4
Twoja ocena: Brak Średnia ocena: 4 (1 głos)
Pieczeń na dziko
4
Twoja ocena: Brak Średnia ocena: 4 (2 głosów)
5
Twoja ocena: Brak Średnia ocena: 5 (4 głosów)
Czy zdażyło ci się, że zważył ci się krem, masa, czy też sernik na zimno? Przeczytaj to! Ostatnio zdażyła mi się super wpadka podczas robienia masy śmietanowo-owocowej. Ubiłam bitą śmietanę, którą miałam wymieszać z masą owocową. Masę owocową przygotowałam w rondelku, zagotowałam owoce z cukrem, wlałam mleczko kokosowe, zagotowałam, dodałam galaretkę, wydawało mi się że masa jest wystarczająco przestudziona i wlałam ją stopniowo do ubitej śmietany, raptem wszystko mi się zważyło. Co teraz? Przypomniałam sobie, że kiedyś jeszcze w rodzinnym domu jak robiłyśmy z mamą sernik na zimno, zdażyła nam się taka sama wpadka- zważyła się masa serowa. Mama jednak miała na to lekarstwo. Postanowiłam zrobić tak jak ona to robiła. Zagotowałam wodę w garnku, wstawiłam do niej stalową misę robota ze zważoną masą i za pomocą trzepaczki rozbijałam zważone grudki, wyobraźcie sobie ,że pod wpływem wysokiej temperatury i jednoczesnego roztrzepywania masa zrobiła się jedwabiście gładka, jednak dla pewności (nie wiedziałam, czy masa zastygnie) dodałam 1 galaretkę i dokłądnie ją wymieszałam. Mogłam spokojnie wylać mase na upieczone ciasto, zostawiłam ją jednak do nastepnego dnia. Na drugi dzień masa wyglądała tak jak miała wyglądać bez moich nerwowych kuchennych działań.
5
Średnia ocena: 5 (4 głosów)
Twoja ocena: Brak
Aby dodawać komentarze należy być zalogowanym.

Komentarze

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu. Możesz być pierwszy!